Preko Debelog brijega dnevno pređe tri ipo hiljade putnika
Granični prelaz Debeli brijeg

Obim posla nikad manji

Preko Debelog brijega dnevno pređe tri ipo hiljade putnika

Preko graničnog prelaza Debeli brijeg ove sezone, u odnosu na prošlogodišnju, oko 80 odsto manje turista je ušlo u Crnu Goru, kazao je Igor Bojović policijski službenik na GP Debeli brijeg u intervjuu za Novu M.

Debeli brijeg, granični prelaz Crne Gore sa Hrvatskom, jedan od najfrekventnijih crnogorskih graničnih prelaza, no ovog ljeta uglavnom je izgledao prazno zbog novonastale situacije.

Granični policajci ranijih godina u periodu ljetnje sezone zbog velikog obima posla nijesu stizali da odmore tokom smjene. Ove godine odmora nije nedostajalo.

"Zbog situacije sa koronavirusom,  kao što vidite, prelasci su slabijeg intenziteta u odnosu na ranije godine, a saobraćaj se odvija normalno, bez zadržavanja", kazao je Bojović za Novu M.

Statistika je jasna, ova ljetnja sezona ostaće upisana kao jedna od najlošijih. Krivac je virus korona.

"Na GP Debeli brijeg, u junu smo registovali oko 53 hiljade prelazaka putnika, u julu 83 hiljade, što je oko 80 odsto manje u odnosu na isti period prethodne godine. Što se tiče aktuelnog mjeseca, avgusta, imamo određeno povećanje, na dnevnom nivou prelazi oko 3,5 hiljade putnika, u odnosu na jun, kada je bilo 1.500 i jul kada je bilo oko 2.500", dodao je Bojović u intervjuu za Novu M.

Turisti koji ulaze u Crnu Goru uglavnom dolaze da ljetuju, ali ima i onih koji su došli samo u jednodnevni obilazak.

"Iz Rima dolazimo da ljetujemo u Ulcinju i Baru, do kraja septembra. Obožavam Crnu Goru. Ranije smo dolazili brodom, ali sada smo se odlučili kolima da dođemo, kako bi je što više obišli. Lijepa je Italija, lijepa je Hrvatska, ali ono što Crna Gora ima je zaista nevjerovatno“, kazao je jedan od turista koji se našao na prelazu.

"Iz Poljske sam. Treći put dolazim u Crnu Goru da ljetujem i ostajem 12 dana. Volim Crnu Goru“.

"Iz Njemačke, Hamburga smo došli, preko Austrije“.

"Samo na jednodnevni izlet smo došli u Crnu Goru. Iz Španije smo, inače“.

"Manastir Ostrog idemo da posjetimo i vraćamo se u Dubrovnik. Iz Velike Britanije smo došli“.

"Pet dana, idem u Kotor. Obožavam Kotor. Volim ljude iz Kotora, kum mi je iz Kotora, Kotor je ludilo“.

A pojedini turisti samo tranzitiraju preko Crne Gore, kako bi stigli na željenu destinaciju.

"Idemo na ljetovanje u Albaniju, iz Velike Britanije smo. Imam prijatelja u Crnoj Gori, u povratku ćemo svratiti u Podgoricu.“

Struktura turista koji ove godine ulaze u Crnu Goru preko graničnog prelaza Debeli Brijeg je izmijenjena u odnosu na prethodne godine.

"Analizirajući strukturu putnika, prelaske stranaca, dolaze iz država kao što su Njemačka, Mađarska, Poljska, Austrija i Češka. Bitno je napomenuti da, na ovom GP, kao i na drugim prelazima u Crnoj Gori, se poštuju i sprovode mjere Vlade Crne Gore, donešene u cilju sprječavanja širenja koronavirusa", pojašnjava Bojović i dodaje da najviše turista ove godine dolazi iz zemalja Evropske unije.

"Veliku pažnju privukla je informacija da u Crnu Goru mogu, bez posebnih uslova, da dolaze građani Zimbabvea, Nikaragve, Madagaskara, međutim, za sada, oni nijesu iskazali posebno interesovanje za našu zemlju", zaključio je Bojović.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.