Restoran uputio izvinjenje zbog mjerenja tjelesne težine gostiju na ulazu
Ilustracija

Kina

Restoran uputio izvinjenje zbog mjerenja tjelesne težine gostiju na ulazu

Uprava jednog restorana u Čangši, centralnom dijelu Kine, uputila je izvinjenje jer je na ulazu mjerila telesnu težinu mušterija u okviru nacionalne kampanje protiv bacanja hrane.

Restoran je bio na meti oštrih kritika na društvenim mrežama čim je uveo tu mjeru.

Mušterije su bile pozvane da stanu na vagu i da upišu lične podatke u aplikaciju koja im potom preporučuje izbor hrane na osnovu tjelesne težine i kalorijske vrijednosti jela, prijeneli su lokalni mediji u Kini.

Kineski predsjednik Si Đinping pozvao je naciju da ne razbacuje hranu posebno u vrijeme koronavirusa i poplava koje su dovele do povećanja cijena prehrambenih proizvoda.

Kao odgovor na taj poziv, mnogi regionalni restorani su zatražili od mušterija da naručuju manje jela za grupne obroke.

Tako je restoran u Čangši postavio plakate sa natpisima "Budite štedljivi i savesni" ili "Operacija prazan tanjir".

Uprava restorana je posle kritika na društvenim mrežama uputila izvinjenje.

"Naša prvobitna namjera je bila da se hrana ne razbacuje i da se promoviše zdrava ishrana. Nikada nismo primoravali mušterije da se mjere", dodala je uprava restorana navodeći da joj je žao što je njena kampanja u javnosti izazvala negativne reakcije.

Neke kineske platforme obećale su da će zatvoriti naloge u kojima se promovišu jela u okviru kampanje protiv bacanja hrana.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.