Američka industrija krstarenja produžila zabranu plovljenja do kraja oktobra
Ilustracija

Opasnost od širenja virusa na kruzerima

Američka industrija krstarenja produžila zabranu plovljenja do kraja oktobra

Američka industrija krstarenja produžila je prekid operacija do kraja oktobra zbog novog izbijanja klastera zaraze korona virusa na brodovima na moru.

Međunarodno udruženje za krstarenja (Cruise Lines International Association CLIA) koje predstavlja preko 50 kompanija i 95 odsto kapaciteta kruzera koji plove na okeanima, saopštila je danas da ukoliko se promijene uslovi u SAD da će razmotriti dozvoljavanje kraćih plovidbi, prenosi Beta.

Naređenje o zabrani plovidbe u američkim vodama koje je prvobitno izdao američki Centar za kontrolu bolesti (CDC) u martu produžen je do 30 septembra.  Međunarodno udruženje kruzera produžilo je dva puta suspenziju putovanja.

Norveška kompanija za krstarenja zaustavila je sva putovanja i u ponedeljak se izvinila kada je izbila infekcija na jednom brodu i zaraženo je najmanje pet putnika i 36 članova posade. Zdravstvene vlasti strahuju da je brod možda proširio virus u desetinama gradova i sela duž zapadne obale Norveške. Kompanija Hurtigruten koja je bila među prvima koja je ponovo počela da plovi u junu, nudeći putovanja u Norevešku i Njemačku.

Pozitivni testovi na korona virus prijavljeni su ove nedelje na kruzerima u Italiji i Tahitiju.

Rizik infekcije na kruzeru je povećan zbog skučenog prostora.

Izmedju marta i jula bilo je prijavljeno 2.973 slučajeva Covid-19 ili bolesti koja liči na to na brodovima u američkim vodama, prema navodima američkog CDC-ija. Sa 10. julom bilo je još 14.702 članova posade na 67 brodova.

"Rojal Karibian Grup" i "Norvidžan kruz lajn", obije bazirane na Floridi rade zajedno sa panelom zdravstvenih stručnjaka da razviju planove za sprječavanje i liječenja Covid-19 na moru. Detalji se očekuju kasnije ovog mjeseca.

Industrija krstarenja je jako teško pogođena pandemijom. Svaki dan kada brodovi ostaju neaktivni košta 110 miliona dolara u ekonomskoj aktivnosti, prema CLIA. Američke države koje se oslanjaju na industriju kruzera kao što su Florida, Teksas i Aljaska, su posebno teško pogođene.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.