Zabilježen pad turističkog prometa i u Zagrebu
Zagreb

Najviše dolaze domaći turisti

Zabilježen pad turističkog prometa i u Zagrebu

Zbog koronavirusa, tek neznatnim dijelom zbog potresa koji je oštetio zgrade u gradskom centru, broj turističkih dolazaka i noćenja na području Grada Zagreba zabilježio je ove godine značajan pad, tako da se od početka godine do kraja jula bilježi oko 30 odsto prošlogodišnjeg prometa, a redovni gosti iz SAD-a i s Dalekog istoka postali rijetkost.

"U periodu od početka marta do 20. jula na području Zagreba zabilježili smo 15 odsto dolazaka i 20 odsto noćenja u odnosu na isti period prošle godine, prenosi Anadolija.

Najveći pad bilježi se u aprilu, kada smo bili u potpunom 'lock downu', ali se situacija polako počinje da popravlja od sredine petog mjeseca, odnosno od 11. maja, kada nam se otvaraju smještajni kapaciteti i počinje popuštanje epidemioloških mjera“, kazala je Darja Dragoje, načelnica Odjela za odnose s javnošću i međunarodne odnose Turističke zajednice Grada Zagreba.

Najviše domaćih turista

Prema njihovim podacima u periodu od marta do jula Zagreb bilježi 76.499 dolazaka i 190.380 noćenja, čime je na niovu od 15 odsto u dolascima i 20 odsto u noćenjima u odnosu na isti period prošle godine.

Najviše gostiju dolazi iz Hrvatske, zatim iz Njemačke, Italije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije, Austrije, Koreje, SAD-a, Poljske i Velike Britanije, dok su glavni gosti Zagreba ranije bili iz SAD-a, Njemačke i Koreje.

"Od marta do jula smo na niovu od preko 15 posto, a gledano od početka godine, Zagreb je na nivou prosjeka ostalih hrvatskih mjesta i gradova, na oko 30 odsto prometa u odnosu na prošlu godinu“, kaže Dragoje.

Nema grupnih posjeta

"Potres je više uticao na lokalno stanovništvo, a što se samog turizma tiče, na pojedine smještajne i kulturne objekte. Od privatnog smještaja, zatvoreno je 90-ak objekata baš zbog potresa, a što se tiče hotela, što zbog potresa, što zbog koronavirusa, od njih 71 ne radi ih 12“, dodaje.

Domaći gosti sada prevladavaju, što je potpuno različito u odnosu na dosadašnje godine.

Među top deset su se pojavili gosti iz Poljske i Češke, što nije bio slučaj prije, a s liste su se povukli gosti s Dalekog istoka, iz Kine i Koreje, zbog otkazanih letova i uvedenih epidemioloških mjera.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.