50 odsto turističke sezone biće izgubljeno zbog koronavirusa
Ilustracija

Prognoza EBRD negativna na sektor turizma

50 odsto turističke sezone biće izgubljeno zbog koronavirusa

Šef kancelarije EBRD u Crnoj Gori Jap Sprej upozorio je da će oko 50 odsto turističke sezone u našoj zemlji biti izgubljeno zbog korona virusa.

On je kazao da su prognoze EBRD-a u skladu sa procjenama drugih institucija.

“Ne znamo koliko će tačno sektor turizma pretrpjeti, ali očekujemo da će oko 50 odsto turističke sezone biti izgubljeno”, rekao je Sprej u intervjuu za Bankar.me,prenose Dnevne novine.

Prognoza BDP-a za ovu godinu, kako je naveo, prilično je negativna zbog uticaja COVID-19 na sektor turizma.

“Prognoza za sljedeću godinu je mnogo opitmističnija, govori o 10,5 odsto rasta i bazira se na pretpostavci da neće biti drugog talasa. O tome je još rano govoriti. Držimo se naših prognoza, ponovo ćemo ih razmotriti na jesen, kada budemo znali šta je bilo sa turističkom sezonom”, kazao je Sprej.

Kako je ocijenio, cijelo okruženje je ekstremno nesigurno.

“Ne znamo kako će se pandemija razvijati, ne znamo koje će biti Vladine mjere, ne znamo šta će biti međunarodno, hoće li biti letova ka Crnoj Gori, hoće li granice biti otvorene, šta će biti u važnim zemljama za turizam kao što su Rusija i Srbija. Mnogo je nesigurnosti, ali za sada prognoza ostaje”, zaključio je Sprej.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.