Beba zaražena koronavirusom u materici
Ilustracija

Francuski istraživači

Beba zaražena koronavirusom u materici

Francuski tim izvijestio je o prenosu COVID-19 preko placente nakon što se majka zarazila tokom poslednjeg tromjesečja trudnoće. I majka i njeno novorođenče imali su pozitivan test na koronavirus, navodi se u izvještaju, objavljenom u časopisu “Nature Communications”.

Žena je u martu mjesecu primljena u francusku bolnicu sa simptomima koji uključuju temperaturu i jak kašalj. Otkriveni su dokazi pririsustva koronavirusa u njenoj krvi, kao i u brisevima nazofarinksa i vagine. Ljekari su odlučili da trudnicu porode carskim rezom, piše CNN.

Testovi su takođe otkrili SARS-CoV-2 kod novorođenčeta. Danima nakon rođenja, dijete je razvilo i neurološke komplikacije, uključujući nepravilne kontrakcije mišića.

MRI mozga djeteta pokazala je abnormalnosti u nekim regionima bijele materije. Analizom placente otkriven je koronavirus na mnogo višim nivoima nego što je to krv majke ili djeteta ili netaknuta amnionska tečnost, odnosno plodova voda, koja okružuje plod prije rođenja.

To je ukazalo istraživačima da je virus prešao preko placente i zarazio bebu u materici. Majka je puštena u dobrom stanju šest dana nakon porođaja, a beba je puštena posle 18 dana.

Otprilike dva mjeseca kasnije, dijete je pokazalo poboljšano neurološko stanje sa inače normalnim kliničkim pregledom, izvijestili su istraživači.

Drugi istraživači opisali su potencijalni prenos COVID-19 tokom trudnoće, neposredno prije rođenja ili nakon rođenja.

Autori studije  rekli su  da su u ovim slučajevima bila neriješena određena  pitanja, poput nejasnog puta prenosa virusa.

„Važno je razjasniti da li i na koji način SARS-CoV-2 dolazi do ploda, kako bi se spriječila neonatalna infekcija, optimiziralo upravljanje trudnoćom i na kraju bolje razumio SARS-CoV-2“, napisali su autori.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.