Vladavina prava uslov za dobijanje pomoći EU za oporavak
Ilustracija

Vladavina prava uslov za dobijanje pomoći EU za oporavak

Članice EU trebalo bi da dobiju sredstva iz budžeta i fonda za oporavak od kovida-19 samo ako imaju snažne sudove i mjere protiv korupcije, poručila je potpredsjednica Evropske komisije Vera Jurova, čime je poslala upozorenje zemljama poput Poljske i Mađarske.

Lideri 27 članica EU sastaju se iduće nedjelje u Briselu kako bi razgovarali o predlogu budžeta za razdoblje 2021-2027, kao i o fondu za oporavak od koronavirusa koji je predložila Evropska komisija.

Uslovi za dobijanje sredstava, bilo da je riječ o poštovanju demokratskih standarda ili ekonomskim reformama, jedna su od glavnih tački razdora zbog kojih nije došlo do dogovora svih zemalja članica.

"Vladavina prava trebalo bi da bude uslob za distribuciju novca EU", kazala je Jurova, potpredsjednica Evropske komisije za vrednosti i transparentnost, uoči razgovora s ministrima pravosuđa članica EU.

Navela je "funkcionalno pravosuđe" i snažne mehanizme za borbu protiv korupcije kao nužne preduslove.

Njene reči upozorenje upućene su vladama u Poljskoj i Mađarskoj, za koje Komisija tvrdi da potkopavaju nezavisnost pravosuđa, kao i Rumuniji i Bugarskoj zbog korupcije.

"Zaustavljanje novca nije nešto što bih htjela da vidim, ali u pravnom poretku moramo da imamo neke garancije da, ako stvari stvarno odu u krivom smjeru u državi članici, da se tada novac poreskih obveznika ne može isplatiti", kazala je Jurova.

Prema posljednjem predlogu, Komisija bi preporučila načine rješavanja problema s vladavinom zakona u bilo kojoj zemlji članici. Za blokiranje takvog plana bila bi potrebna većina glasova članica EU.

Zemlje poput Njemačke, Francuske, Švedske i Holadnije zahtijevaju oštre zaštitne mjere za pristup sredstvima kako bi se kontrolisalo kršenje temeljnih vrijednosti EU, poput nezavisnog sudstva i medija.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.