Austrija: Seksualnim radnicima dozvolili rad, obavezna upotreba maske

Austrija: Seksualnim radnicima dozvolili rad, obavezna upotreba maske

Seksualnim radnicima u Austriji od srijede je dozvoljeno da nastave sa svojom djelatnošću, a ministarstvo zdravlja je dalo i popis preporuka za sprječavanje širenja novog koronavirusa bez obzira na intimnu prirodu tog posla.

"Ograničite fizički kontakt na minimum", savjetovalo je ministarstvo i dodalo da bi seksualni radnici i klijenti tokom seksualnog odnosa trebalo da izbjegavaju da budu licem u lice.

Ministarstvo je takođe upozorilo da treba izbjegavati ljubljenje i grupni seks. I klijenti i seksualni radnici treba da koriste jednokratne maske, preporučuje ministarstvo.

Prema ovim preporukama, javne kuće treba da informišu klijente o zdravstvenim i higijenskim pravilima, a seksualni radnici ne treba da nude svoje usluge osobama koje imaju simptome kovida-19 poput kašlja, kratkog daha ili temperature.

Prije sastavljanja preporuka ministarstvo je održalo okrugli sto sa seksualnim radnicima kako bi čulo i njihova mišljenja.

"Vrlo nam je drago da je ministarstvo pribjeglo preporukama umjesto prijetnji kaznama", rekla je Eva fon Raden koja vodi bečko savjetovalište za seksualne radnike u okviru dobrotvorne organizacije Volkšilf.

Veliki dio osoba koje rade u tom poslu vrlo je zainteresovan za primenu mjera zdravstvene bezbjednosti, sa ili bez pandemije, navodi agenciji dpa. Međutim, žene koje nude svoje usluge na ulicama teško će moći da primjenjuju nove preporuke, priznala je Fon Raden.

U Austriji je registrovano oko 8.000 seksualnih radnika.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.