Foto: NVO Mladi Romi

Sultan Bećo medijator u Beranama o teškoćama svog posla

"Nije mi teško dok god mogu da pomognem Romima, moramo se truditi za bolji položaj u društvu"

U lancu zadataka na planu obrazovanja koje je neophodno ispuniti, jedna od najvažnijih karika je medijator, onaj kome je dodijeljena ova veoma zahtjevna uloga, pruža podršku djeci, roditeljima i nastavnicima. Sarađuje, razgovara, aktivno djeluje, balansira, "uskače“ kada je najpotrebnije. U tom zahtjevnom poslu, neko na koga se možete osloniti je Sultan Beća iz Berana.

U daljem tekstu prenosimo integralno intervju sa Bećom koji je objasnio teškoće sa kojima se nalazi u poslu.

"Jedan ste od novih facilitatora u ROMACTED programu Evropske komisije, Savjeta Evrope i NVO Mladi Romi kao partnerske organizacije. Projekat je u završnoj fazi. Na koji način ste Vi bili uključeni?

Beća: Pošto sam aktivista u zajednici, asarađivao sam sa NVO „Mladi Romi“, ohrabrili su me i podržali da se uključim u ROMACTED program u svojstvu facilitatora.

Iako ste dio programa od februara, učestovali ste u brojnim akcijama i kampanjama u cilju unapređenja položaja romske i egipćanske zajednice. Nabrojte neke koje su ostavile najjači utisak na Vas.

Beća: Izdvojiću akciju čišćenja i tamponiranja naselja Riversajd. Akcija čišćenja je bila neophodna, naročito zbog pandemije korona virusa. Organizovana je na način što smo mještane animirali i donijeli odluku. Ostavarili smo kontaktsa Komunalnim preduzećem koje nam je pružilo podršku u mehanizaciji. Odziv je bio odličan, kao i u ranijim periodima. Mještani su se angažovali maksimalno.

Preko ROMACTED programa u opštini Berane za OŠ „Radomir Mitrović“ izdvojena su sredstva za kupovinu opreme vrijedne 1500 eura za opremanje prostorijeza potrebe medijatora. Je li rad umnogome olakšan nakon ove vrijedne donacije? Kažite nam nešto više o tome. Uporedite rad prije i poslije donacije.  

Beća: Podršku ovoj inicijativi je dalo i 50 RE roditelja.Ova pomoć  nam je značajna, posebno u vrijeme kad nije bilo redovne nastave kad su djeca učila od kuće. Poslovi oko izrade izvještaja, komunikacija sa nastavnicima, učenicima su unaprijeđeni. Lijepo je imati svoj prostor u kome možete pažljivo planirati i obavljati zadatke. Dobili smo dvalaptopa, multifunkcionalni štampač, namještaj.

SULTANROMACTED

Foto: NVO Mladi Romi

Koji su ključni problemi u naselju Talum i kako bi ih trebalo rješavati i sa kim?

Beća: Ključni problem je nezaposlenost, a najveći školovanje, jer je u Talumu veliki broj neškolovanih. Od 2010. godine u tom naselju niko nije završio osnovno obrazovanje, odnosno mnogi su pohađali osnovnu školu, ali nijesu stigli da završe deveti razred i nemaju kompletno osnovnoškolsko obrazovanje. Srednju školu u posljednjih deset godina, osim mene, završili su kolega medijator Petrit Amurllahu i dva momka koja nijesu u Crnoj Gori, s tim da smo Petrit i ja iz Riversajda.U tom naselju situacija je drugačija. Dosta osoba je završilo osnovnu, ali nije nastavilo školovanje. Ove godine imamo 11-12 učenika koji su završili osnovnu školu i koji će uz podršku NVO ,,Mladi Romi“ nastaviti školovanje i upisati srednju uz pomoć nas medijatora i mentora.

Kako vidite perspektivu za napredak RE zajednice u Beranama? Je li napredak u oblasti obrazovanja, zdravstva, stambenog pitanja moguć u skorije vrijeme?

Beća: Što se tiče obrazovanja,ide dobrim putem, naravno uz podršku saradnika i mentora škole, koji imaju podršku NVO ,,Mladi Romi“. Nadam se da će u toj oblasti biti dobrih rezultata. Oblast zdravstva je uvijek problem jer tu nema saradnika. Stambeno pitanje u naselju Riversajd je svaki dan teže i teže. Otežavajuća okolnost je vlaga koju izazivaju česte poplave.Prošlo je 12 godina otkad su stanovnici dobili barake, a zbog vremenskih katastrofa i neprilika su „propale“.

Vodite brigu o 70 djece u Osnovnoj školi „Radomir Mitrović“, tj. saradnik ste u oblasti socijalne inkluzije u obrazovanju. Je li broj djece prevelik? Sa kojim se izazovima suočavate u radu. Dešava li se da ne možete sve da postignete, jer voditi brigu o 70 djece nije nimalo lako.

Beća: Brinem od 70 djece u školi i mnogo sam ponosan što radim ovaj posao.Međutim, ne radim samo ja kao saradnik u socijalnoj inkluziji u oblasti obrazovanja. Tu je i moj kolega Petrit Amurllahu sa kojim obavljam ovaj posao. Zajedno brinemo o 140 djece. Naš cilj je da što više djece završi osnovno obrazovanje i da nastavi srednju školu. Teško je raditi sa roditeljima djece, a sa djecom nije i toliko. Kad je riječ o doprinosu zajednici ipoboljšanju položaja Roma i Egipćana, nije mi teško. Ta vizija mi je dodatno olakšanje i ne osjećam umor.

Stavovi izrečeni u ovom tekstu se ni u kom slučaju ne mogu smatrati zvaničnim stavovima Evropske unije i Savjeta Evrope":

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.