Milan Marković

Marković smatra

"Čeka nas vruće političko ljeto"

Dekan Fakulteta političkih nauka Milan Marković smatra da nas, kad je u pitanju predizborna kampanja, čeka vruće političko ljeto koje će karakterisati ubrzana kampanja sa poznatom retorikom.

"De facto, predizborna kampanja već je počela, ali nakon raspisivanja izbora očekuje se intenzivna kampanja, koja će po i kavntitetu, i po kvalitetu, biti značajno ubrzana, sa već poznatom retorikom, poznatim temama, tako da očekujemo vruće ljeto", rekao je Marković u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore (TVCG).

Nedolazak opozicije na razgovore o izborima sa predsjednicima države i parlamenta, Milom Đukanovićem i Ivanom Brajovićem, moglo bi se, smatra Marković, komentarisati na razliite načine.

"Najbitnije je da su predsjednici države i parlamenta obavili svoju dužnost. Druga strana, oni koji su pozvani, neki su se odazvali neki ne. Imali smo bojkot parlamenta, sad imamo neodazivanje na poziv predsjednika, što može biti znak nepoštovanja institucija. One se moraju poštovati, bez obzira na lični animozitet", rekao je Marković.

Komentarišući uslove za održavanje izbora u Crnoj Gori, Marković je rekao da bi se moglo govoriti o tri vrste uslova - normativni, institucionalni i ambijentalni.

"Nadam se da će početka održavanja izbora ovi uslovi biti prihvaćeni, ne do nivoa poželjnog jer mislim da je to nemoguće, ali makar do nivoa prihvatljivog za većinu, koja će omogućiti da izbori budu legitimni", rekao je Marković.

Na pitanje kakav ishod očekuje kad je riječ o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, Marković podsjeća na ponudu premijera Duška Markovića i predsjednika Đukanovića SPC-u, koja nije prihvaćena.

"S obzirom da ta ponuda nije prihvaćena, a koja je bila više nego korektna, na redu je institucionalno rješavanje tog problema", ističe Marković.

Bojkot izbora, smatra on, nije dobro rješenje.

"Ako bi neko bojkotovao izbore, samim tim stavlja do znanja da možda nije spreman za političku utakmicu, možda misli da će izgubiti, sa jedne strane, a sa druge strane možda priprema druge vidove borbe, koji nijesu institucionalni, što ne bi bilo dobro, jer imamo nekad neke militantne tonove i pozive na pobune", istakao je Marković.

Smatra nerealnim ujedinjenje opozicije, jer je čine različite partije.

"Imamo tu partije, slobodan sam da kažem, velikosrpske orjentacije, koje često svoju lojalnojst odaju drugoj državi, a na drugoj strani imamosuverenističke partije pa je taj spoj, čini mi se, nemoguć", poručio je Marković.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.