Marija Radinović, Foto: Socijalistička narodna partija

Radinović komentarisala izvještaj Komisije

"Novi Non Pejper izvještaj nepovoljan po Crnu Goru, EK iznijela niz kritika na račun vlasti"

Marija Radinović, portparolka Odbora SNP Glavnog grada Podgorica komentarisala je novi izvještaj koji je kako ona smatra nepovoljan po državnu vlast Crne Gore, i to od strane Evropske komisije.

"Nakon Fridom Hausa, Amnesti Internešnala, američke ambasadorke, sada i zvaničnici Evropske unije iznose jasne kritike na račun rada, odnosno nerada aktuelne vlasti. U ovom dokumentu se ukazuje na nedovoljnu reformu pravosudnog sistema, jalovu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, te ograničen napredak na polju slobode medija, pa je jasno da vlast nije uspjela, kao što je navikla, da zamaže oči međunarodnoj zajednici i da joj prezentuje nepostojeće uspjehe", navela je Radinović.

Ona ističe da je EK ponovo ukazala na neprihvatljiv politički uticaj na Sudski i Tužilački savjet, treći mandat Vesne Medenice na čelu Vrhovnog suda kao i neprihvatljiv izbor još sedam predsjednika sudova, "izmišljanje funkcije" predsjedavajućeg Ustavnog suda koja ne postoji u Ustavu Crne Gore, v.d. stanje u Vrhovnom državnom tužilaštvu, Sudskom savjetu i Agenciji za sprečavanje korupcije, što sve ukupnoizaziva zabrinutost EU, dok građani i cjelokupni demokratski ambijent u našem društvu zbog toga plaćaju visoku cijenu.

Poručila je da je po Komisiju sporna Vladina stambena politika za funkcionere i pripadnike pravosudne grane vlasti čime su stavili do znanja crnogorskoj vlasti da se na takvim praksama ne može graditi sistem čije bi karakteristike trebalo da budu integritet, nepristrasnost, transparentnost, nezavisnost, neselektivan pristup i ujednačena i potpuna primjena zakona.

"U oblasti slobode medija, iako se vlast trudi da prikaže napredak, stanje ostaje nepromijenjeno, što je uvidjela i Evropska komisija koja konstatuje da u slučaju napada na Oliveru Lakić još uvijek nisu podignute optužnice, dok stariji slučajevi napada na novinare, među kojima je posebno istakunuto ubistvo Duška Jovanovića, i dalje čekaju na adekvatan pravni epilog. Što se tiče RTCG, njena transformacija u istinski javni servis opterećena je brojnim problemima. SNP CG smatra da se i u ovom slučaju radi samo o fingiranju reformi, da se o nezavisnosti i profesionalizmu ove kuće ne može govoriti, te da RTCG ostaje bič u rukama vlasti protiv političke i svake druge konkurencije", navodi se u reagovanju.

Kao jednu od kritičnih stavki Radinović navodi da je EK poručila da je neprihvatljivo objavljivanje imena lica koja su u karantinu, čime su prešli razliku između zaštite ličnih podataka i zaštite javnog zdravlja.

Na meti kritika Komisije našli su se i nastavak rata crnogorskih klanova, koji kako objašnjava Radinović postaje svojevrsni pečat prepoznatljivosti Crne Gore u svijetu,

"Dakle, poslednji Non pejper EK jasno identifikuje neuralgične tačke sistema koje je potrebno što prije tretirati, kako bi naše društvo krenulo putem oporavka i istinske demokratizacije. Međutim, vlast koja pregovara sa EU već duže od osam godina i koja je za sve to vrijeme uspjela privremeno da zatvori svega tri poglavlja, nema snage, elana i energije da našu državu iščupa iz ralja korupcije, nepotizma, kriminala, ekonomske stagnacije i ukupnog beznađa. Promjena vlasti na jesen značiće krupan zaokret i u načinu vođenja procesa pristupanja EU, a naše društvo će, sigurni smo, pokazati dovoljno zrelosti, odgovornosti i spremnosti da se mijenja na bolje", zaključuje se u reagovanju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.