Rumunija prvi put proglasila Rusiju neprijateljem, mogu nastati oružani konflikti
Ilustracija

Pokazuje strategija nacionalne odbrane zemlje

Rumunija prvi put proglasila Rusiju neprijateljem, mogu nastati oružani konflikti

Rumunija je prvi put nakon Drugog svjetskog rata proglasila Rusiju neprijateljskom državom, pokazuje strategija nacionalne odbrane zemlje.

U dokumentu se govori o "agresivnosti" Moskve koja, navodno, pokušava da se umješa u poslove regiona. Između ostalog, vlasti posebno navode njene "hibridne akcije" za militarizaciju Crnomorskog regiona, koje prvi put krše međunarodno pravo

Tvrdi se da zbog toga mogu da nastanu oružani konflikti.

Vlasti se plaše da jačanje veza između Rusije i Moldavije takođe može da potkopaju bezbjednosti u regionu. Bukurešt smatra da akcije Moskve potkopavaju odnose sa zapadnim državama i NATO-om. U strategiji se pominje konflikt na istoku Ukrajine, gdje ruska strana, navodno, destabilizuje situaciju.

Strategija se odnosi na period 2020-2024. godine,prenosi Sputnjik.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.