Zmije neželjeni gosti u kućama, bjelopoljski vatrogasci juče tri puta intervenisali
Foto:Privatna arhiva

Zmije neželjeni gosti u kućama, bjelopoljski vatrogasci juče tri puta intervenisali

Bjelopoljski vatrogasci juče su tri puta intervenisali zbog zmija.

Po prijavi građana, pripadnici bjelopoljske Službe zaštite i spašavanja su juče poslijepodne uklonili zmije iz objekata sa tri lokacije.

Ove neželjene goste vatrogasci su zatekli i bezbjedno uklonili iz kuća na Obrovu i u ulici Lenke Jurišević te u ulici Vladike Kneževića Volođina u blizini upravne zgrade Elektroprivrede, rečeno je portalu Kodex u Službi zaštite. Zmije su potom vraćene u prirodu.

Kako se vidi na jednoj od fotografija sa lica mjesta, jedan primjerak koji je uznemirio mještane je evropski smuk.

10345864618839938484075978557191631056183078n

Foto:Privatna arhiva

Kako kažu poznavaoci reptila, u pitanju je najagresivnija vrsta ukoliko se naravno osjeti ugroženom, čiji ujed nije otrovan ali može izazvati druge komplikacije, poput infekcija i slično.

Poznato je da je s toplijim danima u našoj zemlji povećana aktivnost zmija.

Pri kretanju  u prirodi treba biti adekvatno obučen i strogo voditi računa o tome gdje se spuštaju ruke i gdje se staje ili sjeda, budući da su ekstremiteti najčešća meta ugriza.

Strah od zmija je većinom neopravdan, jer se one trude da nas, uostalom kao i mi njih, izbjegavaju dok je njihova uloga u prirodi višestruko značajna.

U Crnoj Gori je nastanjeno ukupno 15 poznatih vrsta zmija od kojih su samo 3 otrovne a to su: Poskok (Vipera ammodytes), Šarka (Vipera berus) i Šargan (Vipera ursinii).

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.