Odeljenski starješina pravdao časove zbog pobjede na izborima
Gimnazija 25. maj, Tuzi

Ombudsman utvrdio nepravilnosti u Gimnaziji u Tuzima

Odeljenski starješina pravdao časove zbog pobjede na izborima

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda ustanovio je da su učenici jednog odjeljenja gimnazije u Tuzima prošle godine slavili izbornu pobjedu političke stranke na lokalnim izborima napuštajući časove, koje im je nakon toga opravdao odjeljenski starješina, piše Dan.

Ombudsman u godišnjem izvještaju navodi da su primjetne zloupotrebe učenika u političke svrhe.

"Iako je navedeni događaj trajao relativno kratko i nastava nije prekidana, nedopustivo je da se bilo kakvo političko djelovanje ili proslavljanje događa u obrazovnoj ustanovi. Navedeni događaj nije bio u skladu sa Opštim zakonom o obrazovanju i vaspitanju, koji propisuje da u ustanovi nije dozvoljeno političko (stranačko) djelovanje i korišćenje prostora ustanove u te svrhe", ističe zaštitnik.

Od strane prosvjetnog inspektora u konkretnom slučaju uočena je nepravilnost, jer je jedan odjeljenski starješina opravdao časove učenicima koji su slavili izbornu pobjedu, dok drugi nijesu upisali ništa u rubrici razloga odsustva sa nastave, u kom smislu je inspekcija ukazala školi da otkloni nepravilnosti.

"Ministarstvo prosvjete u svom izjašnjenju naglašava da je u nadležnosti škola i prosvjetne inspekcije da se izvrši nadoknada časova i preduzmu mjere prema akterima pomenutog događaja, te da, shodno Pravilniku o načinu i postupku izricanja vaspitnih mjera za učenike gimnazije, škola može izreći vaspitne mjere učeniku", navodi se u izvještaju.

Međutim, zaštitnik smatra da učenici ne mogu biti jedini odgovorni za događaj koji je na početku trebalo biti onemogućen, te dio odgovornosti pripada kako upravi škole, tako i nastavnicima koji su „dozvolili” ovakvo ponašanje učenika i čak tražili da se prekine nastava tog dana.

Zaštitnik istovremeno primjećuje da je u vezi sa ovim događajem izostala zvanična reakcija Ministarstva prosvjete.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda se i u ranijim periodima susretao sa određenim zloupotrebama djece u političke svrhe, te na iste reagovao ukazivanjem na moguće zloupotrebe i upućivanjem apela odgovornim subjektima.

Prema nalazima inspekcije, u Gimnaziji „25. maj” u Tuzima početkom marta za vrijeme odvijanja nastave grupa učenika iz više odjeljenja slavila je pobjedu jedne političke stranke na lokal nim izborima u toj opštini. Učenici su slavili u holu i dvorištu škole – raširili su albansku zastavu, skandirali i pjevali.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.