Beta karoten štiti kožu i poboljšava vid
Ilustracija

Beta karoten štiti kožu i poboljšava vid

Beta karoten je antioksidans koji se pretvara u vitamin A, poznat i kao provitamin vitamina A, i ima veoma važnu ulogu kada je naše zdravlje u pitanju. Otkrio ga je naučnik H. Vakenroder, koji ga je izolovao iz korena šargarepe 1831. godine.

Antioksidanti poput beta karotena igraju presudnu ulogu u borbi tijela protiv slobodnih radikala. Postoji mnogo dokaza koji podržavaju unos antioksidanata kako bi se postiglo optimalno zdravlje

Konzumiranje beta karotena povezano je sa brojnim funkcijama u našem organizmu.

Poboljšava kognitivne funkcije  

Nedavno istraživanje koje je obuhvatilo više od 4.000 muškaraca tokom 18 godina povezalo je dugoročno unošenje beta karotena sa usporavanjem opadanja kognitivne funkcije.

Održava zdravlje kože

Uzimanje beta karotena može da smanjiti osjetljivost na sunce. To se naročito odnosi na osobe sa fotosenzibilnim bolestima.

Beta karoten takođe može umanjiti efekat fototoksičnih lekova. Druga istraživanja pokazala su da može da spreči oštećenja kože i doprinese održavanju zdravlja i izgleda kože. To je posledica njegovih antioksidativnih svojstava.

Smanjuje makularnu degeneraciju

Starosna degeneracija makule (AMD) je bolest koja utiče na vid. Prema istraživačima, uzimanje beta karotena u kombinaciji sa vitaminom C, vitaminom E, cinkom i bakrom može da smanjiti rizik od uznapredovalog AMD-a za 25 odsto.

Hrana bogata beta karotenom

Beta karoten se uglavnom nalazi u voću i povrću koja sadrže crveni, narandžasti ili žuti pigment. Međutim, možete ga dobiti  iiz zelenog lisnatog povrća, jer i ono sadrže dobru količinu ovog antioksidansa.

Istraživanja pokazuju da se veće količine beta karotena nalazi u kuvanim oblicima voća i povrća nego u sirovim.

Budući da se beta karoten pretvara u vitamin A rastvorljiv u mastima, važno je da ovaj hranljivi sastojak konzumiramo sa mastima za što bolju apsorpciju.

U hranu sa najviše beta karotena ubrajaju se: šargarepa, slatki krompir, zeleno lisnato povrće, poput kelja i spanaća,  zatim tikvice, crvene i žute paprike kajsije grašak i brokoli.

Beta karoten se takođe nalazi u bilju i začinima kao što su: čili, peršun i korijander.

Uparivanje ove hrane, bilja i začina sa zdravom masnoćom poput maslinovog ulja, avokada ili orašastih plodova i semenki može značajno da pomogne njihovoj apsorpciji.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.