Udruženje NOR-a: Obratiti posebnu pažnju na spomenik ispod Veljeg brda na trasi puta
ilustracija, foto: Dan

Pisali Glavnom gradu

Udruženje NOR-a: Obratiti posebnu pažnju na spomenik ispod Veljeg brda na trasi puta

Udruženja boraca NOR-a i antifašista Podgorice je u vrijeme kada se konačno počelo ozbiljno govoriti o rekonstrukciji starog puta ka Danilovgradu tražilo da se posebna pažnja obrati na spomenik ispod Veljeg Brda, posvećen rodoljubima obješenim decembra 1943. godine, piše Dan.

Da je pismo sa tim upitima predao Glavnom gradu potvrdio je tom listu Boro Banović, predsjednik Udruženja boraca NOR-a i antifašista Podgorice.

Međutim, u dosad objavljenim dokumentima koji prate rekonstrukciju, ali i javnim istupima funkcionera koji su u više navrata predstavljali ovaj projekat ni riječi nema o spomeniku, a i samo pogled na njega jasno govori da se nalazi u trupu puta.

Iz Glavnog grada ni jedna informacija o ovome nije saopštena, niti se makar dosad išta konkretno pokrenulo.

Autor spomenika ispod Veljeg Brda je Mišo Vukotić, inženjer arhitekture, a otkriven je 19. decembra 1961. godine.

Na postamentu je ispisano „Obješeni su jednog decembarskog jutra 1943. godine od strane njemačkog okupatora i domaćih izdajnika Brković M. Stanko, Đurović I. Milovan, Mi ličković P. Boško, Miličković R. Stanoje, Perović O. Tomo, Sinanović Ć. Nikola, Šaranović Dimitrije Garo, Šaranović Milosav, Škuletić Niko”.

Sa bočne stane spomenika ispisana je poruka „Pogledajte sunce nad ovim brdom neka vas svjetlost opominje što je mrak”. Nadležni pogledajte spomenik, javnost opominje jer je i nečinjenje nedopustivo.

"Kada je počela priča oko širenja puta ka Danilovgradu ja sam prošao tim dijelom i vidio sam da se putni pravac ne može proširiti da ne dislocirijau spomenik ili sruše kuće naspram njega. Tada sam uputio pismo nadležnima, skrećući im pažnju na spomenik čiji je značaj takav, kakav je, da vode računa šta će biti sa njim. Niko mi nikada nije odgovorio na to pismo. Ja se nadam da su oni to uzeli u obzir, kako nadležni tako i onaj koji projektuje put. Kakva je sudbina spomenika ne znam, niti nas je iko obavijestio o tome", naveo je Banović.

Put je proširen do spomenika i stavljen je znak da se vodi računa o suženju puta. Radnici na gradilištu, piše Dan, sliježu ramenima na pitanje šta će biti sa spomenikom.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.