Evropska unija izdvaja 750 milijardi eura za obnavljanje privrede
Ursula Fon der Lajer

Fon der Lajer predstavila plan

Evropska unija izdvaja 750 milijardi eura za obnavljanje privrede

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predstavila je danas plan pomoći od 750 milijardi eura za podršku evropskoj privredi ugroženoj pandemijom korona virusa.

Stvaranje ovog fonda, pored ostalih instrumenata za oživljavanje privrede, predstavlja "evropsku prekretnicu za suočavanje sa nezapamćenom krizom", prokomentarisao je evropski komesar za privredu Paolo Đentiloni na Tviteru, prenosi Beta.

Od tog novca, 500 milijardi treba da bude podijeljeno u obliku subvencija, a ostatak kao pozajmice zemljama članicama, rekli su evropski izvori.

Ako bude prihvaćen, to će biti najveći stimulativni plan EU ikada do sada.

"Mi potencijalno vidimo radikalnu promjenu u evropskoj makroekonomskoj politici... Ovo stvara važan presedan", prokomentarisao je danas kopredsjednik grupe Zelenih u Evropskom parlamentu Filip Lamber.

Njemačka je prošle sedmice iznenadila najavljujući s Francuskom radikalnu promjenu doktrine: Pariz i Berlin su u zajedničkom predlogu podržali plan od 500 milijardi eura putem mehanizma za udruživanje evropskog duga, što je bila opcija kojoj se ranije Berlin protivio.

Međutim, biće veoma teško da se dobije jednoglasna podrška država članica, što je neophodno za budžet, ocjenjuje Frans pres i podsjeća da one nisu uspjele da se krajem februara dogovore o budžetu od oko 1.000 milijardi eura za period 2021-2027.

Plan Ursule Fon der Lajen biće spoj dvije opcije, a ne preslikani francusko-njemački predlog koji su prošle nedelje iznijeli Angela Merkel i Emanuel Makron, rekao je jedan evropski izvor.

Ostaje da se finaliziraju detalji o visini tog fonda i uslovima za njegovo korišćenje.

Pošto novi evropski budžet stupa na snagu tek 2021. godine, potrebno je naći rješenje da već na jesen budu dostupna finansijska sredstva za podršku privredama ugroženim recesijom.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.