Pravila putovanja u Evropi za vrijeme pandemije: Prazna sjedišta i testiranje nisu među preporukama
Ilustracija

Spoljne granice unije ostaju zatvorene do 15. juna

Pravila putovanja u Evropi za vrijeme pandemije: Prazna sjedišta i testiranje nisu među preporukama

Evropska komisija usvojila je preporuke za postepeno otvaranje unutrašnjih granica Evropske unije pred predstojeću turističku sezonu i bezbjedan transport. Predloženo je i da se te preporuke ne odnose samo na zemlje članice EU i Šengenske zone, već i na države našeg regiona.

Evropska komisija preporučila je postepeno otvaranje granica unutar EU u dvije faze. U prvoj fazi bi restrikcije bile djelimično ukinute i dozvoljen prelazak unutrašnjih granica svim građanima koji za tim imaju potrebe - od profesionalih razloga do obilaska rodbine ili turističkih putovanja, dok bi u drugoj fazi bila ukuinuta sva ograničenja, uz mogućnost zdravstvene kontrole tamo gdje se to pokaže neophodnim, prenosi N1.

Predloženo je da zabrane prvo ukinu regioni i države sa sličnom epidemiološkom situacijom, a potom i ostali, u skladu sa preporukama ljekara, kao i da ta mjera važi za sve građane.

Što se tiče putovanja i turizma, koji je važna privredna oblast za sve države članice Unije, Evropska komisija smatra da ne bi trebalo ograničavati individualna putovanja ličnim prevoznim sredstvima, kao i strogo poštovanje mjera zaštite i protokola za korićenje kolektivnog prevoza.

Prva i osnovna mjera zaštite je održavanje distance između ljudi, kao i nošenje zaštitne maske za lice i korišćenje sredstava za dezinfekciju. Predložena je i intenzivnija ventilacija, po mogućnosti prirodna, ali i smanjenje broja putnika.

Ipak, preporuke ne uključuju i prazna sjedišta u prevozu kao mjeru za obezbjeđivanje razmaka između ljudi, a o čemu se dugo spekulisalo u javnosti, posebno kada je u pitanju aviosaobraćaj. Ali ni testove kao uslov za putovanja.

"Dali smo smjernice kako da, sa zdravstvenog stanovišta, nastavite bezbjedno da letite. Tamo gdje je nemoguće održati distancu, potrebno je koristiti zaštitnu opremu, posebno maske, ali i ventilacija mora biti korišćena optimalno. Kada je riječ o testovima na Covid-19 na granicama ili uoči putovanja, od zdravstvenih stručnjaka smo čuli da nema dovoljno dokaza koji bi ukazali da je to pouzdan način da budete sigurni da neko nije zaražen ili da se nije zarazio nakon što je uradio test. Zbog toga to nije dio naših preporuka", objasnila je Margaret Vestager, potpredsjednica Evropske komisije.

Evropska komija preporučila je i mjere za hotele, restorane, muzeje i druga mjesta koje će turisti posjećivati, od kupovine karata i aranžaman preko interneta, preko sprovođenja propisanih mjera zaštite, distanciranja i pojačane higijene ili dezinfekcije, do obezbjeđivanja svih informacija koje se odnose na koronavirus u oblastioma u koje se putuje.

Takođe, savjetuje se da se svima koji su uplatiti aranžmane a zbog pandemije ne žele da putuju vrati novac. Ali, preporučuje se uzmanje vaučera umjesto novca, kako bi se smanjio negativan udar na sektor turizma.

Spoljne granice Unije, kako je to ranije predloženo, ostaju zatvorene do 15. juna, a Evropska komisija je predložila da se omogućavanje prelaska granica i restartovanje turizma ne odnosi samo na članice EU i šengenske zone, već i na šest država zapadnog Balkana koje su na putu ka EU. Konačnu riječ imaju zemlje članice.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.