Karel Urban

Urban ocijenio da je Evropa položila test

"Drago mi je da sam za vrijeme korone bio u Crnoj Gori, osjetio sam izuzetno jedinstvo, solidarnost i ljudskost"

Veliki talas ljudskosti, izuzetna solidarnost i jedinstvo prožimali su cijeli svijet u vremenu pandemije korona virusa, a posebno mi je drago što sam to mogao doživjeti baš u Crnoj Gori, saopštio je u intervjuu za Dan ambasador Češke u Podgorici Karel Urban.

Ističe da će postepeno popuštanje donesenih mjera, koje Vlada Češke planira da sprovede kroz nekoliko faza, omogućiti otvaranje nekih trgovina, postepeno otvaranje škola i vrtića, održavanje kulturnih i sportskih aktivnosti, a razmatra se i mogućnost putovanja u inostranstvo.

“Naravno, sve to zavisi od razvoja situacije sa virusom. U Češkoj dosad imamo oko 8.000 registrovanih slučajeva, a, nažalost, imamo i 252 preminula. Lično smatram da je najgore za nama, ali to nije razlog da se opustimo, već sada više nego ranije treba da se pripazimo i uvažimo savjete struke. Virus jesmo doveli pod kontrolu, ali još ne možemo govoriti o pobjedi”, naglašava Urban.

Pandemiju korona virusa su su, kaže, na ličnom primjeru osjetili i njegova porodica i on.

“U momentu kada je Crna Gora uvela mjeru obavezne samoizolacije i karantina, sa suprugom i sinom vraćao sam se iz Češke. Nakon dolaska u Crnu Goru, morali smo, kao i svi ostali, u samoizolaciju u trajanju od četiri nedjelje. Odjednom sam se našao u situaciji kada sam se u potpunosti morao osloniti na pomoć i solidarnost kolega iz ambasade. Takođe smo mogli vidjeti kako u praksi funkcionišu mjere Instituta za javno zdravlje, budući da smo svakodnevno putem SMS-a dobijali upitnik u vezi sa našim zdravstvenim stanjem”, navodi ambasador, dodajući da mu je bilo veoma teško da četiri nedjelje bude u samoizolaciji, znajući da je njegov tim u ambasadi svakodnevno morao da izvršava niz nestandardnih zadataka i obaveza, prije svegau vezi sa repatrijacijom njihovih državljana iz Crne Gore nazad u Češku.

Ocjenjuje i da su jedinstvo i solidarnost bili, a i dalje su ključni za bilo koju kriznu situaciju sličnu ovoj.

“Bili su prisutni i ovdje, i to u mnogo oblika. Jaku mjeru solidarnosti smo osjetili od crnogorskih institucija, Delegacije EU i ostalih ambasada ovdje u Crnoj Gori pri rješavanju svakog slučaja repatrijacije ponaosob. Solidarnost smo mogli vidjeti i od EU ka crnogorskim državljanima, kada je EU na borbu protiv Covid-19 u Crnoj Gori usmjerila 53 miliona eura. Solidarnost je pokazala naša ambasada, kada smo Naučno-tehnološkom parku Crne Gore ponudili češki „znati kako“ i pomoću u vezi sa 3D štampom zaštitnih maski i opreme za zdravstvo. Solidarnost smo pokušali, makar simbolično, pokazati i mi u ambasadi, i to tako što smo zdravstvu Crne Gore ručno sašili 200 komada maski. Veliki talas ljudskosti, izuzetne solidarnosti i jedinstva prožimali su cijeli svijet i posebno mi je drago što sam to mogao doživjeti baš u Crnoj Gori”, dodao je.

Češki ambasador rekao je da iskreno vjeruje da su sve demokratske vlade i njihove institucije, a to znači i one u regionu Zapadnog Balkana, težile ka uvođenju onakvih mjera koje su za cilj prvenstveno imale zaštitu zdravlja i života građana.

“Mi u Češkoj imamo jednu uzrečicu koja glasi „prerano je zaključivati račun bez konobara”, što bi značilo da je još rano davati ocjenu, s obzirom na činjenicu da još nismo na kraju borbe. Optimista sam i vjerujem da je ono najgore za nama, ali moramo i dalje ostati odgovorni, slušati savjete struke i ostati solidarni”, poručuje Urban.

Izvor: Dan

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.