Italijani tvrde da imaju vakcinu koja neutrališe koronavirus
Ilustracija

Italijani tvrde da imaju vakcinu koja neutrališe koronavirus

Testiranja obavljena na miševima Nakon što su naučnici u Frankfurtu otkrili slabu tačku virusa, a američki i belgijski naučnici uspjeli da naprave antitijela koja štite od kovida-19, istraživači iz rimske kompanije „Takis Biotech“ saopštili su još jednu dobru vijest.

Oni tvrde da su stvorili antitijela koja bi mogla da spase hiljade života širom svijeta, a nakon testiranja na miševima, planiraju da svoju vakcinu ove godine testiraju i na ljudima. Očekuje se da testiranje na ljudima počne na jesen, kažu naučnici.

"Koliko nam je poznato, mi smo prvi u svijetu uspjeli da demonstriramo neutralizaciju virusa vakcinom", kaže Luiđi Aurisikio iz kompanije „Takis Biotech“.

Iako naučnici širom svijeta pokušavaju da pronađu vakcinu, Aurisikio kaže "ovo nije takmičenje".

"Ako udružimo naše snage i vještine, zajedno možemo da pobijedimo koronavirus", kažu naučnici.

Italijanski naučnici su inače ubrizgali u miševe kloniran genetski kod i kažu da su rezultati ohrabrujući. Potencijalna vakcina dovela je do "jakog odgovora antitijelima" nakon 14 dana, saopštiili su naučnici.

Testiranja potencijalne vakcine do sada su izvođena u Nacionalnom institutu za infektivne bolesti, ali iz kompanije kažu da im je potrebna podrška italijanske vlade da bi sproveli klinička testiranja.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.