Fon der Lajen

Fon der Lajen

"EU potvrdila evropsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana"

Evropska unija je potvrdila evropsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana, izjavila je u Briselu predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i dodala da su dobrosusedski odnosi i regionalna saradnja ključni za ekonomski oporavak regiona.

"Zemlje Zapadnog Balkana su privilegovani partneri EU i time smo i dalje potvrdili njihovu evropsku perspektivu", rekla je Fon der Lajen nakon video samita EU-Zapadni Balkan.

Zahvalila je svima na pomoći tokom pandemije koronavirusa, uključujući i Srbiju koja je bila dio Tima Evropa čime je poslata veoma snažna poruka.

"Kada savladamo izazov krize, EU mora da započne dugoročniji plan oporavka", rekla je ona i istakla da su "regionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi ključni za ekonomski oporavak regiona".

"Sloboda medija je jedan od kamena temeljaca EU. Moramo da se borimo protiv dezinformacija. Želimo snažne medije koji su slobodni, to je najbolji lijek za dezinformacije", istakla je ona.

Fon der Lajen je istakla da su potrebne konkretne reforme kako bi zemlje Zapadnog Balkana napredovale u pristupnim pregovorima, prije svega u oblastima vladavine prava, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala kao i funkcionisanje javne uprave.

Ona je posebno izrazila zadovoljstvo što je ovaj samit održan tokom hrvatskog predsjedavanja, "najmlađe članice" i što je tokom hrvatskog predsjedavanja dato zeleno svijetlo za otvaranje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

"Politika proširenja EU jedna je od najuspješnijih politika koja je proširila mir, prosperit i sigurnost širom kontinenta i da će t da bude u korist Zapadnog Balkana i EU", kazala je Fon der Lajen.

 

Izvor: Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.