Ilustracija

Iz Unije slobodnih sindikata obavijestili Simovića o žalbama

"Poslodavci primoravaju roditelje da plaćeno odsustvo zamijene odmorom"

"U Crnoj Gori je sve izraženija pojava da poslodavci primoravaju roditelje koji koriste pravo na navedeno plaćeno odsustvo da to pravo zamijene godišnjim odmorom, za prošlu ili tekuću godinu", navodi se u saopštenju Unije slobodnih sindikata kojim su se obratili potpredsjedniku Vlade Milutinu Simoviću.

"Ovih dana nam se obraća za pomoć veliki broj zaposlenih koji su korisnici prava na plaćeno odsustvo.NKT je, podsječamo, obavezao poslodavce da jednom od roditelja/staratelja/hranitelja/usvojitelja ili samohranom roditelju djeteta koji nije stariji od 11 godina života obezbijedi pravo na plaćeno odsustvo sa rada, sa izuzetkom roditelja zaposlenih u određenim djelatnostima. Istovremeno država je preuzela obavezu subvencioniranja dijela naknade zarade za sve zaposlene koji to pravo koriste.Poslodavci primoravaju roditelje da odustvo zamijene odmorima, a sve to rade, svjesni činjenice da im se zaposleni pojedinačno ne mogu suprostaviti iz straha od revanšizma koji bi mogao da uslijedi ukoliko bi se usprotivili takvom nezakonitom postupanju poslodavca", kažu iz Unije slobodnih sindikata.

Oni su ukazali na kako navode,flagrantno kršenje ne samo obavezujuće mjera koju je utvrdio NKT u cilju suzbijanja epidemije koronavirusa, već i fundamentalnog prava zaposlenih na korišćenje godišnjeg odmora u vremenu i na način kako je to propisano Zakonom o radu.

"Istovremeno, nezakonitom zamjenom pomenutog prava na plaćeno odsustvo sa pravom na godišnji odmor, poslodavci zloupotrebljavaju i budžetska sredstva namijenjena isključivo za subvencionisanje plaćenog odsustva koje koriste roditelji za vrijeme epidemije. Zbog toga, od NKT-a očekujemo da, sa istom posvećenošću kao i kod drugih mjera, istraje na poštovanju ove mjere i sankcioniše novčanom kaznom ili kaznom zatvora sve one koji se iste ne pridržavaju. Takođe, očekujemo da se NKT po ovom ovom pitanju obrati crnogorskoj javnosti na prvoj narednoj konferenciji”, piše u saopštenju Unije.

Ministarsvo rada i socijalnog staranja će preduzeti potrebne mjere

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti se upoznalo sa dopisom Unije slobodnih sindikata Crne Gore u kojem se ukazuje na slučajeve kršenja mjere kojoj je omogućeno roditeljima, starateljima, hraniteljima ili usvojiteljima djeteta mlađeg od 11 godina plaćeno odsustvo sa posla sa izuzetkom zaposlenih u određenim djelatnostima.

"NKT je odlučilo da proslijedi dopis Ministarstvu rada i socijalnog staranja koje će u komunikaciji sa nadležnom inspekcijom Uprave za inspekcijske poslove sagledati dopis, dati adekvatno tumačenje i preduzeti potrebne mjere za poštovanje naredbe Ministarstva zdravlja", saopšteno je iz Vlade.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.