Preminuo jedan od najboljih švedskih pisaca 20.vijeka
Per Ulov Enkvist

Preminuo jedan od najboljih švedskih pisaca 20.vijeka

Per Ulov Enkvist, jedna od istaknutih figura skandinavske književnosti 20. vijeka umro je u 86. godini, objavila je danas njegova porodica.

Enkvist je romansijer, dramaturg, novinar, esejista, čija su djela prevedena na desetine jezika, od "Kristalnog oka", objavljenog 1961. do "Knjige parabola" iz 2013.

Kod nas su, između ostalog, objavljene knjige "Biblioteka kapetana Nema", "Knjiga o Blanš i Mariji", "Planina Tri pećine", "Posjeta kraljevog ljekara".

Za knjigu "Posjeta kraljevog ljekara" o ludilu danskog kralja Kristijana sedmog, dobio je nagradu August, najviše švedsko književno priznanje i 2001. u Francuskoj nagradu za najbolju stranu knjigu.

Enkvist je proizveo moćno djelo ulazeći u sjenke istorije i sopstvene biografije, navodi Frans pres. U mladosti bio je sportista a velikim djelom je inspirisan svojim usamljeničkim detinjstvom na krajnjem sjeveru Švedske gdje je živio u jednoj bergmanovskoj atmosferi.

Za svoju autobiografija "Drugi život", koja je izašla u Švedskoj 2008. godine, dobio je drugu nagradu August. Nagrada je ustanovljena 1994. godine po piscu Augustu Strindbergu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.