Džudi Rajzing Rajnke

Rajzing Rajnke obećala nastavak saradnje

"Crna Gora je uradila izvaredan posao u borbi protiv koronavirusa, SAD će nastaviti da pomaže"

Ambasadorka SAD-a u Podgorici Džudi Rajzing Rajnke kaže da će ambasada i Sjedinjene Države i dalje biti uz Crnu Goru, dok ispituju nove mogućnosti podrške kako bi pomogli jačanju crnogorskog zdravstvenog sistema i ekonomije u odgovoru na brojne posljedice pandemije Covid-19.

Američka vlada nedavno je izdvojila 300.000 američkih dolara pomoći za ublažavanje širenja epidemije Covid-19 u Crnoj Gori, pri čemu Sjedinjene Američke Države (SAD) preko Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) sarađuju sa Vladom Crne Gore, međunarodnim humanitarnim partnerima i ostalim akterima na identifikaciji prioritetnih područja za podršku, kazala je Džudi Rajzing Rajnke, ambasador SAD u Podgorici.

Ona je u intervjuu za Dan istakla da kada zajedno radimo na prevladavanju zajedničkih prepreka nema granica u tome što možemo da postignemo. To joj, kako je navela, daje veliku nadu za budućnost.

"I dalje ćemo biti uz Crnu Goru našeg prijatelja, partnera i saveznika, dok ispitujemo nove mogućnosti podrške kako bismo pomogli jačanju crnogorskog zdravstvenog sistema i ekonomije u odgovoru na brojne posljedice pandemije Covid-19. Moj tim u ambasadi posvećeno radi sa crnogorskim i međunarodnim partnerima na ovom hitnom zadatku", navela je Džudi Rajzing Rajnke.

Kaže i da je crnogorska vlada, prema njenom mišljenju, uradila izvanredan posao i kad je riječ o brzom uvođenju snažnih preventivnih mjera i kad govorimo o predstavljanju važnosti tih mjera javnosti.

"Osjećam lično zadovoljstvo što sam tokom ove teške situacije u Crnoj Gori. Duboko sam zahvalna za nesebičnosti svima koji su na prvoj liniji borbe protiv Covid-a 19 i zbog svega što čine kako bismo bili zdravi i sigurni. Pored zdravstvenih radnika, zaposlenih u prodavnicama prehrambenih proizvoda i mnogih drugih, željela bih da odam priznanje i novinarima i medijima, koji neumorno rade na informisanju javnosti i sprečavanju širenja opasnih dezinformacija i teorija zavjere koje ugrožavaju javno zdravlje i izazivaju nepovjerenje u vrijeme kada je neophodno da radimo zajedno protiv Covid-a 19", navela je Rajzing Rajnke .

Kada govorimo o međunarodnoj saradnji, SAD je globalni lider u borbi protiv širenja Covid-a 19, kaže ambasadorka.

Stejt department i USAID izdvojili su, podsjeća, više od 775 miliona američkih dolara za hitnu zdravstvenu, humanitarnu i ekonomsku pomoć, uz finansijska sredstva koja već obezbjeđujemo multilateralnim i nevladinim organizacijama koje zajednicama širom svijeta pomažu u borbi sa pandemijom.

"Primjera radi, pružamo ključnu podršku međunarodnim organizacijama koje se bore protiv pandemije, uključujući UNICEF, Svjetski program hrane i desetine drugih organizacija. Amerikanci ne pružaju pomoć samo preko svoje vlade. Naš pristup, koji uključuje cijelu Ameriku, pomaže ljudima širom svijeta zahvaljujući velikodušnosti privatnih preduzeća, neprofitnih grupa, dobrotvornih organizacija, vjerskih organizacija i pojedinaca, kao i genijalnosti naših naučnika, istraživača i inovatora. Amerikanci su zajedno, pored onoga što je dala američka vlada, obezbijedili gotovo tri milijarde dolara donacija i pomoći. Isto kao što su i građani Crne Gore pokazali velikodušnost tokom ove krize, takvi akti solidarnosti i dobrote pokazuju nam još jednu važnu vrijednost koja nam je zajednička", zaključila je ambasadorka Rajzing Rajnke. 

Izvor: Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.