Bergamo: U mrtvačnici groblja konačno više nema leševa

U mrtvačnici na groblju u Bergamu konačno više nema leševa, a gradonačelnik Bergama objavio je fotografiju unutrašnjosti crkve bez kovčega, koji su posljednjih nedjelja tamo neprestano stizali.

Ta fotografija i tvit gradonačelnika Đorđa Gorija ilustruju pritisak na zemlju, posebno regiju Lombardiju, koja izlazi iz teške faze zdravstvene krize s 23.000 umrlih.

Bergamo u Italiji važi za grad mučenik kovida-19. Gradonačelnik je u drugom tvitu napisao da je od 1. marta do 12. aprila umrlo 795 sugrađana, što je više od zvaničnih podataka o broju preminulih u tom gradu (272). Zvanična statistika u preminule od koronavirusa računa samo one kojima je virus potvrđen testiranjem, a veliki je broj onih koji su umrli prije testiranja, posebno ako nisu bili hospitalizovani.

Gradske pogrebne službe tokom krize nisu uspijevale da prate tempo umiranja i teijla su slata u druge regije na kremiranje. U petak je jedan takav konvoj krenuo s glavnog bergamskog groblja.

Italija je u petak saopštila znatno veći broj ozdravljenja (više od 2.500). U Lombardiji, broj oboljelih koji su na intenzivnoj njezi pao je ispod hiljadu prvi put u posljednjih mjesec dana.

U toj regiji je prošle nedjelje počelo testiranje zdravstvenih radnika u više stotina najzahvaćenijih gradova, među kojima su Bergamo, Breša, Lodi, Kremona i Milano.

Javnozdravstveni stručnjak Valter Rikardi upozorio je na oprez u vezi bilo kakvog optimizma.

"Drugi talas nije pretpostavka već izvjesnost. Zato je važno ne žuriti s ublažavanjem mjera jer nam prijeti drugi talas prije ljeta", rekao je taj stručnjak, savjetnik Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.