Radunović: Ne smijemo se zanositi da je pandemija pri kraju, svi da poštujemo svoje obaveze
Radunović

Radunović: Ne smijemo se zanositi da je pandemija pri kraju, svi da poštujemo svoje obaveze

Reakcija crnogorskog zdravstvenog sistema bila je brza i efikasna, zbog čega broj zaraženih virusom Kovid 19 nije zabrinjavajući kazao je za Novu M dekan Medicinskog fakulteta Miodrag Radunović.

"Kriva epidemije je razvučena, postepena, kao nadolazeće tijesto, što daje šansu da naš zdravstveni sistem odgovori ovom izazovu u punom kapacitetu. Takođe, važno je da je naš zdravstveni sistem snabdijeven svom potrebnom zaštitnom opremom, količinom testova i respiratora, a implementacija mjera je i dala rezultate. Ne smijemo se zanositi da je pandemija pri kraju, ali ako svi budemo poštovali svoje obaveze, a građani prvenstveno, da ostanu kod svojih kuća, razloga za optimizam imamo.", kazao je on.

Radunović je saopštio da je angažovano 52 studenata medicine da pomažu kolegama iz Instituta za javno zdravlje. Ističe da su se studenti prijavili sami.

"Studenti Medicinskog fakulteta su se dobrovoljno prijavili da pomognu kolegama, nastavnicima i profesorima u Institutu za javno zdravlje. Njih 70 se prijavilo, a nakon ispunjavanja određenih kriterijuma, njih 52 su ostali i bili uključeni u rad call centra i to u tri smjene.", rekao je Radunović za Novu M.

Ističe da je pomoć studenata u ovom trenutku značajna, kako građanima, tako i njima samima.

"U razgovoru sa njihovim predstavnicima, ispunjeni su zadovoljstvom. Svoju humanost i altruizam su iskazali u ovom trenutku i negdje to im je iskustvo ogromno za vrijeme koje dolazi, zato što ovakvi slučajevi i pandemije se ne javljaju tako često. Pružajući pomoć starijim kolegama i stojeći na raspolaganje građana, ispunili su svoju osnovnu obavezu-humanost i etičnost je osnova njihovog studiranja.", kaže dekan Medicinskog fakulteta  i navodi da ovo nije jedina akcija studenata, te da je u toku prethodne sedmice njih 25 dobrovoljno dalo krv.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.