Svi tipovi kredita podliježu moratorijumu
CBCG

Banke će imati sluha za produženje roka otplate

Svi tipovi kredita podliježu moratorijumu

Viceguvernerka Centralne banke Zorica Kalezić saopštila je u Jutarnjem programu TVCG, da svi tipovi kredita podliježu moratorijumu, dodajući da je izvjesno da će banke imati sluha za produženje roka otplate i za prilagođavanje kamatnih stopa u aktuelnoj situaciji.

Kako je istakla radi se o eksternim šokovima, koji se događaju jednom u stotinu godina, i na koje nije uticalo nesavjesno poslovanje.

"Plan nam je bio da pomognemo targetiranoj grupi, dakle onima koji u ovoj situaciji osjećaju naviše gubitke", kazala je ona.

Istakla je da svi tipovi kredita podliježu moratorijumu.

"Ne treba klijenti da dolaze u banku, sve mogu da završe putem telefona, meilom ili preko aplikacija. Banke u roku od pet dana moraju da ispoštuju moratorijum, a da klijenti obavijeste svoje poslodavce kako bi moratorijum bio ispoštovan i čitav proces bio kompletiran," istakla je ona. 

Ona ističe da je 61.434 klijenta podnijelo  prijavu za moratorijum oko 57.739 odnosilo se na fizička, a oko 4.000 na pravna lica. 

"Postoji prilično veliko interesovanje, međutim mi trenutno u sistemu imamo i blizu 5 hiljada pravnih lica što znači da se 3/kompanija prijavilo za moratorijum," navela je ona.

"Bilo je inicijativa i da moratorijum ide u suprotnom pravcu, pa da se javlja onaj ko želi da nastavi da plaća obaveze, ali uputstvima blagovremenim sve smo to obavili kako treba," navela je ona.

Vrlo je izvjesno da će banke imati sluha za produženje roka otplate i za prilagođavanje kamatnih stopa jer se radi o eksternim šokovima, koji se događaju jednom u sto godina i na koje oni nijesu mogli uticati, " istakla je Kalezić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.