EU razvila sistem provjere pouzdanosti testova za Covid-19
Ilustracija

EU razvila sistem provjere pouzdanosti testova za Covid-19

Zajednički istraživački centar (JRC) EU razvio je novi sistem koji omogućava laboratorijama da provjere pouzdanost testova za korona virus.

Ovaj novi sistem, koji je Evropska komisija predstavila u srijedu, trebalo bi da omogući provjeru 60 miliona testova čime bi se izbjegli "lažni negativni rezultati", najavljeno je u sjedištu EU, prenosi Beta.

O ovom problemu takođe se ranije razgovaralo na savjetodavnom odboru Evropske komisije za nauku 25. marta.

Problem neispravnosti testova koji pokazuju negativan rezultat bio je istaknut od starta epidemije u Kini i tada je označen kao jedan od tri izazova sa kojima se laboratorije suočavaju.

Evropska komesarka za zdravlje i bezbijednost hrane, Stela Kiriakides označila je razvijanje novog sistema Zajedničkog istraživačkog centra kao "veliko dostignuće" koje će biti najvažnije u vrijeme kada se ukinu mjere socijalnog distanciranja.

Evropska komesarka za istraživanje i inovacije, Marija Gabriel izjavila je da nova oprema ima potencijal da unaprijedi sposobnost EU da odgovori na širenje virusa i spriječi trošenje dragocjenih resursa na neefikasno testiranje.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.