Ilustracija

"Javna rasprava o Zakonu o slobodi informacijama ne može biti održana u jeku straha od pandemije"

Transparency International daje svoju punu podršku koaliciji nevladinih organizacija i novinara u Crnoj Gori koji su juče pozvali vladu da odloži javnu raspravu o predloženim izmjenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama, saopšteno je iz Mans-a.

Oni su naglasili da je ovakav potez prouzrokovan time što javnu raspravu nije moguće pokrenuti dok se ne završi trajanje pandemije virusa Covid-19.

"Predloženim izmjenama bi se ukinula kontrola nad načinom na koji crnogorska vlast proglašava informacije tajnim. Ovim bi se omogućilo proglašavanje informacija tajnim ukoliko bi njihovo objavljivanje moglo da utiče na rad nekog državnog organa, a to bi moglo da uključuje informacije koje otkrivaju korupciju unutar tog organa", kazali su u saopštenju.

Navode da je Transparency International prethodno pozvala Vladu Crne Gore da uskladi predložene izmjene i dopune sa Ustavom Crne Gore, najboljom međunarodnom praksom i konvencijama na koje se obavezala, i da su kritikovali prethodne pokušaje da se izmjene proguraju kroz samo privid javne konsultacije. 

Prije toga Ministarstvo javne uprave je zatražilo da nacrt zakona bude gotov do 4. aprila.

U njihovom saopštenju, NVO i novinari iz Crne Gore su kazali da javni prostor za diskusiju kakvu zaslužuje ovaj zakon praktično ne postoji.

"Neprimjereno je kreirati ga na silu u atmosferi kolektivnog straha od nadolazeće epidemije“, navodi se u saopštenju.

“Širom svijeta vidimo kako politički lideri cinično koriste pandemiju korona virusa kao izgovor za smanjenje nadzora, odgovornosti i prava građana na pristup informacijama. U vrijeme globalne krize, otvoreno i transparentno upravljanje je važnije nego ikad. Sve zakonodavne mjere koje zahtijevaju javnu raspravu, a koje nijesu hitne, treba da budu odložene sve dok se ne omogući puno i aktivno učešće", rekla je presjedavajuća ove organizacije, Dela Fereiro.

Kako su naveli u zajedničkom saopštenju novinari i predstavnici NVO, u susretu Parlamentarnih izbora 2020. godine, ovaj zakon mora biti usvojen, da bi NVO i istraživački novinari mogli da prate rad državnih organa bez ikakvih posledica i da je upravo situacija sa pandemijom Covid-19 pokazalo koliko je bitno da informisanje javnosti bude transparentno i zvanično, time ne dopuštajući lažnim vijestima da isplivaju na površinu.








Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.