I konjuktivitis može biti simptom zaraze koronavirusom
Ilustracija

I konjuktivitis može biti simptom zaraze koronavirusom

Američko društvo oftalmologa upozorilo je svoje članove da vode računa o tomu da i konjuktivitis, poznat i kao "crvenilo oka", kod nekih pacijenata može da ukazivati na rani znak zaraze koronavirusom.

Društvo je preporučilo kolegama da se zaštite kada pregledaju pacijente sa upalom očne spojnice, a usput imaju temperaturu i respiratorne probleme.

Pritom se oftalmolozi pozivaju na dvije kineske studije sprovedene na pacijentima koji su hospitalizovani zbog koronavirusa. U prvoj je viralni konjuktivitis pronađen u prosjeku na svakom tridesetom pacijentu, a u drugoj na svakom dvanaestom.

Nedavno su francuski, britanski i američki otorinolaringolozi upozorili da simptom može biti i anosmija - gubitak čula mirisa. U Njemačkoj je to ustanovljeno kod dvoje od troje pacijenata.

U Južnoj Koreji, gdje je testiranje bilo najraširenije, kod njih je 30 odsto.

Tri su glavna simptoma zaraze koronavirusom - povišena temperatura, suvi kašalj i gubitak daha. Suprotno od simptoma gripa koji nastupaju naglo, simptomi COVID-19 u ranoj fazi se razvijaju danima.

Neki kliničari su među rijetkim ranim simptomima detektovali i grlobolju i gastrointestinalne probleme.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.