Rusi uvode oštre kazne: 5 godina zatvora za širenje lažnih vijesti o koronavirusu
Moskva

Rusi uvode oštre kazne: 5 godina zatvora za širenje lažnih vijesti o koronavirusu

Ruski poslanici treba danas da usvoje nacrt zakona kojim se predviđaju oštre kazne, do pet godina zatvora, za širenje lažnih vijesti vezanih za novi koronavirus.

Poslanici će o tom zakonu glasati u prvom i drugom čitanju prije podne, a treće i poslednje čitanje očekuje se tokom dana,javlja Beta.

Tekst predviđa da osoba koja je proglašena krivom za namjerno dijeljenje lažnih informacija koje su dovele do smrtnog ishoda ili imale druge ozbiljne posljedice može da dobije do pet godina zatvora i kaznu od dva miliona rubalja (23.000 eura po sadašnjem kursu).

Takođe se predviđa kažnjavanje sa tri godine zatvora i kaznom od 1,5 miliona rubalja (17.300 eura) za širenje informacija koje su naškodile zdravlju drugih.

Ti predlozi dio su zakonskog paketa koji takođe uključuje jače kazne za osobe koje ne poštuju predviđenu izolaciju radi ograničenja širenja bolesti COVID-19.

U Rusiji sada ima 1.836 registrovanih slučajeva korona virusa i devet umrlih. Od juče je u glavnom gradu Moskvi sa 12 miliona stanovnika uvedena opšta izolacija kao i u oko 12 regiona u zemlji.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.