Šest novih slučajeva koronavirusa u CG, Lazović: Nema priključenih na respiratore
Ilustracija

Ukupno 91

Šest novih slučajeva koronavirusa u CG, Lazović: Nema priključenih na respiratore

Kod još 6 osoba u Crnoj Gori potvrđen je novi korona virus, saopšteno je iz iz Instituta za javno zdravlje.

"Od sinoćnjeg presjeka analizirano je 29 testova među kojima je bilo 6 pozitivnih rezultata", navodi se u saopštenju.

U Crnoj Gori od početka epidemije COVID19 je dokazan kod 91 osobe.

Pod zdravstveno-sanitarnim nadzorom se nalazi 6.278 osoba.

Slučajevi su potvrđeni u:

Tuzi: 32

Podgorica: 30

Ulcinj: 7

Andrijevica: 6

Bar: 6

Budva: 4

Herceg Novi: 4

Danilovgrad: 1

Tivat: 1

Crnogorski zdravstveni sistem u ovom trenutku raspolaže sa 88 respiratora, a nijedan pacijent koji je pozitivan na Kovid-19 nije priključen na njih, saopštio je za rukovodilac Kriznog operativnog medicinskog štaba, doktor Ranko Lazović.

On je za Dan naveo da će do kraja sedmice broj respiratora biti povećan na 150 te da ih neće faliti i građani ne treba da brinu.

Lazović ističe da je zdravstveni sektor u potpunosti funkcionalan, ali da se priprema i za najgori scenario, do kojeg, kako se svi nadamo, neće ni doći.

“Jako je važno da u ovom trenutku nemamo nijednog pacijenta koji je na respiratorima i nadamo se da će tako i ostati. Problema sa aparatima za disanje neće biti i činimo sve da cjelokupan sistem bude operativan i spreman na sve, kao što je to sada u ovom trenutku”, izjavio je Lazović.

On je naveo da je jedan broj ljekara i medicinskog osoblja u samoizolaciji zbog rizika, ali da zdravstveni sistem Crne Gore funkcioniše u potpunosti.

“Sve zdravstvene ustanove su potpuno funkcionalne i ne oskudijevaju ni kadrovski, ni tehnički. Da ja znam nemamo novih doktora u izolaciji, osim u Baru, ali to je riješeno slanjem osoblja iz Podgorice i Ulcinja. Ljekara neće faliti, mi smo povukli specijalizante u Crnu Goru. Oni su nakon dolaska 14 dana u samoizolaciji i čuvaju se za „rezervu” jer zašto bi ih ubacivali u sistem ako imamo specijaliste. Sve sam uredio po principu u vojsci, tako da su nam specijalizanti rezervni sastav, jer ne znamo šta nam se sjutra može desiti. Jedan broj medicinskog osoblja jeste u izolaciji, ali je to nadomješteno”, rekao je Lazović.

Podsjetimo Bemaks arena u Podgorici juče je opremljena sa 150 kreveta, koji su predviđeni za smještaj oboljelih od korona virusa.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.