Ova sredstva za čišćenje ubijaju koronavirus
Ilustracija

Ova sredstva za čišćenje ubijaju koronavirus

Od kako se pojavila epidemija korona virusa, tako je najbitnije da održavamo pojačanu higijenu, ali ne samo higijenu tijela, nego i mjesta gdje živimo, sada više nego ikada, kako bismo spriječili prenošenje virusa u svom domu, ili unošenje u stan ili kuću.

Naučnici su otkrili da koronavirus može da opstane na nekim površinama i do devet dana, i neprikosnoveno je da pranje ruku kada dolazimo spolja je najbolji način protiv širenja virusa, ali kako možemo da očistimo svoj dom najbolje što možemo, da se zaraza ne bi širila?

Virus, kako navode naučnici, najduže opstaje na plastici i na metalu, do devet dana, dok najkraće na papiru i kartonu oko jedan dan.

SAPUN I VODA

Prvu liniju odbrane od bakterija i virusa čine sapun i voda, ali je jako bitno oprati ruke nakon ulaska u dom. 

Takođe je veoma bitno da i pri kupovini hrane, sve namirnice temeljno operete, i dobro isperete vodom.

IZBJELJIVAČ

Glavni sastojak izbjeljivača je natrijum hipohlorit, koji je vrlo efikasan u borbi protiv virusa.

Ne zaboravite da ostavite 15ak minuta kada nanesete izbjeljivač, a onda prebrišite površinu čistim ubrusom.

Takođe, koristite izbjeljivač, kako je navedeno u instrukcijama na pozadini flašice.

Izbjeljivač je zadužen za ubijanje proteina ribonukleinske kiselina RNK, virusa, te je jako bitam i protiv samog širenja bakterija.

ČIST ALKOHOL

Čist alkohol ili drugačije čist etanol se pokazao kao ubica korona virusa za sao 30 sekundi.

Kao i izbjeljivač, alkohol ubija proteine ribonukleinske kiseline RNK, od čega se sastoji sam virus korone.

Natopite čistu krpu ili ubrus i prebrišite površine, ali ga ne morate da ispirate, jer će sam da izvjetri.

MARAMICE NA BAZI ALKOHOLA

Glavni sastojak vlažnih maramica su etanol i benzalkonijum hlorid. Koriste se za jednokratnu upotrebu i pritiskom na površinu ubijaju sve bakterije, koje se zalijepe za maramicu ostavljajući površinu higijenski čistom.

Nakon brisanja, ostaje sloj antiseptika, koji čuva od bakterija i virusa neko vrijeme.

GELOVI ZA RUKE

Glavni i osnovni sastojak higijenskih gelova je etanol, čist alkohol, ali je jako bitno u borbi protiv korona virusa, da koncentarija alkohola bude više od 70 odsto, inače nema nikakvog uticaja protiv KOVID -19.

Bitno je znati da se korona virus širi preko kapljičnim putem, preko kašljanja i kijanja, a te sitne čestice u vazduhu navodno mogu da opstanu do 3 sata. Zato je neophodno da se provjetravaju stanovi.

Perite ruke što više, koristite 70 procentni alkohol, provjetravajte prostorije i koristite gelove za ruke.

 

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.