Reportaža italijanske televizije iz 2015. godine o super virusu iz Kine užasnula svijet: Eksperiment koji je prije 5 godina stvorio mnogo polemika

Emisija italijanske televizije Rai3 iz 2015. godine o super korona virusu koji su stvorili kineski naučnici u aktuelnoj situaciji užasava svijet. Naučnici negiraju sličnost sa ovim danas koji zaustavlja svijet i odnosi živote. Slučaj komentarišu italijanski ministri, političari...

Italijanska televizija RAI 3, u svojoj emisiji posvećenoj nauci Leonardo, 2015. godine emitovala je prilog u kojem se tvrdi da su kineski naučnici stvorili “supervirus izvučen preko proteina slijepih miševa stavljenih na poznati stari virus”.

“To je samo jedan naučni eksperiment. Ipak to je stvorilo mnogo polemika u naučnom i medicinskom svijetu i između država. Dakle, izvukli su proteine iz slijepih miševa i stavili ih na njima poznati virus SARS iz 2003. godine i testirali ga na miševima. Efekti su bili ubitačni, a stigla je i potvrda da bi efekat bio ubitačan i na čovjeka. Da li vrijedi stvoriti tako veliku prijetnju i imati biološko oružje u svojim rukama samo da bismo se igrali nauke i ekspreimenata”, kaže se u TV prilogu.

Zanimljivo je da se u reportaži kaže da se radi o virusu iz porodice korona.

“Dakle, to je koronavirus, ali novi koronavirus koji bi bio još opasniji – koji je stvoren u laboratoriji. Pokazao se smrtonosnim za miševe i definitivno bi bio mnogo opasan i za ljudski organizam”, navodi se u emisiji Leonardo iz 2015. godine.

U reportaži je objašnjeno kako bi ovaj virus mogao da bude opasan i za čovjeka.

“Jednostavno, stavljen je na virus SARS koji može uvijek da se uradi, jer tih uzoraka imaju milion. Evo kako bi napao ljudski organizam: preko molekula koji bi se stvorio ušao bi u ljudska pluća i mogao bi da napada sve ljudske ćelije. Prije svega bilo bi teško disanje, dakle za respiratorne organe. Miš ne bi morao da se koristi kao posrednik, već bi direktno ovaj virus mogao da se pusti i da napada ljudski organizam”, navodi se u emisiji.

Prema riječima autora emisije, eksperimentisanje je naišlo na brojne osude u svijetu.

“Amerikanci su odmah tražili da se ovo zaustavi i oni su takve ekspreimente prekinuli. To bi bilo biološko oružje i zato su zaprijetli da će Kinu staviti pod kontrolu ukoliko ovo ne uradi. Kinezi su rekli da je ovo samo eksperiment i da bi korist bila velika. Ipak, ta teorija ne ubjeđuje mnoge. Kakva korist kada se igraš sa ljudskim životima? Jednog dana neko bi mogao da ga izvuče iz laboratorije i šta onda? U ovo vrijeme pametnije je ne stvarati nikakve organizme i mikroorganizme koji napadaju čovjeka, jer svijet je takav da je rizik enorman”, navodi se na kraju reportaže.

Stav naučnika je da je ovaj virus nastao prirodnim putem.

Italijanska naučna zajednica je ubrzo saopštila da se danas ne radi o istom virusu kao u TV reportaži i da je Kovid-19 ipak nastao prirodnim putem.

Međutim, to nije ubijedilo mnoge. Lider najjače opozicione partije Liga, Mateo Salvini, rekao je da je reportaža dokaz da je Kina sve vrijeme znala za virus i najavio da će pokrenuti raspravu o tom pitanju u italijanskom parlamentu. Njemu su se pridružili i predstavnici drugih desničarskih partija kao što su Fratelli d’Italia i Forza Italia.

Italijanski ministar spoljnih poslova Luiđi di Mađo, s druge strane optužio je Salvinija da ga nije briga za Italiju nego samo za sopstveni interes, te da takvim vijestima širi paniku.

Iako se u javnosti često provlače vijesti da je Kovid-19 napravljen u laboratoriji, zvanični stav naučnika je da je ovaj virus nastao prirodnim putem.

 

Objektiv.rs

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.