Simović: Ne smijemo ni da pomislimo šta bi se desilo da se i jedan dan kasnilo sa bilo kojom od mjera
Milutin Simović

Nacionalni plan za borbu protiv virusa vrijedan 59 miliona eura

Simović: Ne smijemo ni da pomislimo šta bi se desilo da se i jedan dan kasnilo sa bilo kojom od mjera

Predsjednik Nacionalnog kordinacionog tijela za zarazne bolesti Milutin Simović učestvovao je danas u radu Kolegijuma Skupštine Crne Gore na temu suočavanja naše zemlje sa pandemijom koronavirusa.

Simović je kazao da je Crna Gora, od 28. februara ove godine, donijela 73 mjere u okviru naredbi i 19 preporuka. Svaka mjera, tvrdi Simović, donešena je odlučno i efikasno, uz punu saradnju sa predstavnicima struke i uz puno uvažavanje preporuka SZO.

Simović je kazao i da je Direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu Dr Hans Kluge, kazao da nijedna od preduzetih mjera nije previše.

"U razgovoru koji sam imao sa njim prije tri dana je izrazio punu podršku i sadržaju i dinamici sveobuhvatnih i brojnih preduzetih mjera. On je dao i jasan odgovor na moje pitanje da li se preduzima premalo ili previše. Rekao je da ništa nije previše u ovakim situacijama" dodao je Simović.

Simović je podsjetio i da je Vlada, kako bi na najbolji način odgovorili razmjerama krize formirali smo šest operativnih štabova.

"U rad NKT i operativnih štabova uključeno je više od 100 članova, a na operativnom nivou desetine hiljada (medicinski radnici, pripadnici policije, vojske, inspekcijskih službi, komunalnih službi, brojnih drugih institucija, brojnih volontera i drugih). Upravo zahvaljujući svim ovim aktivnostima koje smo započeli da sprovodimo znatno prije drugih u trenucima kada nismo imali registrovano obolijevanje od virusa kod nas, Crna Gora je ostala posljednja država u Evropi u kojoj je virus otkriven, a širenje značajno usporeno" naveo je Simović.

"Ne smijemo ni da pomislimo šta bi se desilo da se i jedan dan kasnilo sa bilo kojom od mjera, ili da se kolebalo ili oklijevalo" dodao je Simović.

On je kazao da su preduzete brojne teške mjere.

"Teške jer smo znali da jednom naredbom brojni zaposleni privremeno odlaze sa svojih radnih mjesta. Teške, jer iza svakog od njih stoji jedinstvena životna priča i potrebe. Znamo da brojni naši sugrađani brinu svakodnevne egzistencijalne brige. Ali, izbora nije bilo. Zdravlje i životi naših građana bili su i vazda će da budu najpreči" istakao je potpredsjednik Vlade.

Simović je kazao da se razmjere ove krize još uvijek ne mogu da sagledaju, ali ono što je sigurno je da će njene posljedice da osjeti čitav svijet.

"Teški izazovi pokrenuli su lavinu solidarnosti brojnih pojedinaca i privrednika iz Crne Gore, prepoznatljivih stranih investitora, brojne naše dijaspore, naših sportista i brojnih drugih. Ovom prilikom svima njima jedno veliko hvala" naveo je Simović.

Simović je naveo i da je Vladin tim, uz snažnu podršku sistema UN u Crnoj Gori radio na pripremi Nacionalnog plana za pripremljenost i odgovor na KOVID19.

"Upravo je juče finalizovan sveobuhvatan Nacionalni plan koji je vrijedan 59 miliona eura. Plan prepoznaje kritične potrebe u 10 ključnih komponenti: Od hitnih odgovora do rješavanja socijalno-ekonomskih izazova, koje će ova pandemija da ostavi za sobom" istakao je Simović.

"Naša ideja je da ovaj Nacionalni plan bude platforma za obezbjeđivanje podrške ne samo kroz UN globalni fond za pripremljenost i odgovor, već i kao instrument za koordinaciju i djelovanje svih drugih naših međunarodnih i drugih partnera za podršku našim nacionalnim naporima da odgovorimo na pandemiju. U tom pravcu imamo već dnevnu komunikaciju sa SZO, obezbijeđenu podršku od Evropske komisije kao dio hitnih mjera, a priprema se i njihov sveobuhvatni paket podrške. Pokrenuti su i brojni projekti bilateralne podrške" ocijenio je Simović.

Napominje i da je pandemija bila veliki test i za globalnu i regionalnu posvećenost vrijednostima na kojima počiva međunarodni poredak: Solidarnosti i saradnje.

"Nažalost, svjedočimo brojnim odlukama na regionalnom i širem nivou u kojima je manjkavalo i jednog i drugog. Svakako, to je opomena i tema za buduće razgovore " dodao je Simović, navodeći da Crna Gora ne želi da zatvara svoje granice.

"Ne želi da otežava i zaustavlja promet robe. Naprotiv! Ponudili smo svoje lučke kapacitete na raspolaganje regionu i šire" istakao je Simović.

 

 Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.