Dr Begić: Može se očekivati porast broja zaraženih, povišena temperatura osnovni simptom

Suzbijanje širenja obolijevanja od koronavirusa je na svima nama

Dr Begić: Može se očekivati porast broja zaraženih, povišena temperatura osnovni simptom

Crna Gora u ovom trenutku raspolaže dovoljnom količinom testova a u narednom periodu povećaće se broj uzetih uzoraka i broj testova, kazao je epidemiolog Senad Begić pomoćnik direktora za medicinska i javnozdravstvena pitanja u Institutu za javno zdravlje odgovarajući na pitanje novinara. U Crnoj Gori trenutno su potvrđena 47 slučaja zaraze novim korona virusom.

Masovno testiranje bila je i preporuka Svjetske zdravstvene organizacije. 

"U narednom periodu povećaćemo broj uzetih uzoraka i broj testova a sve u skladu sa definisanom strategijom. U cijeloj priči treba biti jako realan. Treba znati i razmišljati o svim kapacitetima kojima raspolažemo, uključujući i broj mikrobiologa, koji se bave ovom specifičnom vrstom laboratorijske analize, ali isto tako moramo imati u vidu da aparati koji su jako složeni i skupi u Istitutu imaju svoj vijek trajanja i da se oni već u posljednjih nekoliko dana maltene ne gase. SZO jeste izdala takvo saopštenje, ali je i izdala čitav niz preporuka za racionalnu dijagnostiku i racionalno trošenje resursa, imajući u vidu da su testovi za testiranje trenutno najtraženija roba na svijetu, zajedno sa ličnom zaštitnom opremom, ali takođe imajuću u vidu da neke druge radnje i poslovi u ovom trenutku ne mogu biti obavljeni i sprovedni do kraja, a to su radnje i poslovi vezani za održavanje i servisiranje tih aparata. Tako da u ovoj situaciji moramo biti jako mudri i pametni i znati sa čime raspolažemo, koje su nam mogućnosti, koji su nam kapaciteti i donositi odluke i postupati u skladu sa njima, a sve u interesu zaštite zdravlja.", kazao je Begić, prenosi PR Centar.

Ono što se, kako kaže, donekle može predvidjeti je da u narednom periodu i dalje očekujemo priliv slučajeva, odnosno očekujemo otkrivanje novih slučajeva,kako iz kontakata koje su dosadašnji slučajevi ostvarili, tako i otkrivanje novih kontakata među putnicima u međunarodnom saobraćaju koji su se u prethodnom periodu vratili u Crnu Goru.

"Porast broja zaraženih se u narednom periodu može očekivati, a razlozi za to su višestruki. Prvo i osnovno je činjenica da smo identifikovali veliki broj kontakata koji se prate i koji se redovno uzorkuju i samim tim postoji vjerovatnoća da oni u jednom trenutku budu pozitivni, s obzirom da imamo podatak da su bili u kontaktu sa oboljelom osobom", naveo je Begić napominjući da je sve ono što je po zakonu, a što može doprinijeti da zdravlje građana bude zaštićeno apsolutno se mora razmatrati kao validna i legitima mjera i ovom trenutku i u svim teškim trenucima koji su pred nama pa i vanredno stanje. 

Podsjetio je i da je Crna Gora sa svim mjerama išla dva koraka ispred, ne samo virusa, nego i drugih država koje su se, možda, malo i ustezale da ovakve i slične mjere predlože i implementiraju.

"Razlog za to je bio prost, jer mi smo učili na greškama drugih. Dakle, ne čekajući da virus bude detektovan mi smo djelovali proaktivno, znajući da ćemo prije ili kasnije morati sprovesti ove mjere i isto tako znajući da ove mjere imaju smisla samo onda kada se implementiraju dovoljno rano i kada se čvrsto i odlučno sprovode.", kazao je.

Odgovarajući na pitanje u kojim gradovima su oboljeli naglašava da se svi nalazimo u opasnosti od novog koronavirusa, bez obzira da li živimo na jugu, sjeveru.

"Zbog toga je bitno da i osobe koje žive na selima, u malim mjestima, a koje su dobile rješenje o stavljanju u samoizolaciju, da se apsolutno pridržavaju toga rješenja. Ovdje nema pošteđenih i zaštićenih. Svi smo u podjednakoj opasnosti i sva mjesta, uključujući i ona najmanja, imaju teoretsku vjerovatnoću da sjutra i kod njih bude otkriven slučaj novog koronavirusa.", napominje.

Povišena tjelesna temperatura osnovni simptom

Epidemiolog pojašanjava da je glavni i osnovni simptom infekcije novim koronavirusom povišena tjelesna temperatura.

"Ona se registruje kod 84, čak i više procenata inficiranih, dok drugi simptomi uključuju suv, nenadražajan, neproduktivan kašalj, kijanje, opštu slabost, bolove u mišićima i zglobovima, pospanost i znojenje. Simptomi kao što je dijareja, i neki drugi simptomi, jesu registrovani kod oboljelih, ali u jako malom procentu. Dijareja je registrovana kod manje od jednog procenta oboljelih i trenutno se ne može govoriti da li se radi o simptomu infekcije, ili se radi o koincidenciji, odnosno činjenici da su ti pacijenti imali dijareju drugog porijekla. Curenje iz nosa je jako zanimljivo, jer se bilježi u jako malom procentu kod osoba inficiranih COVIDom-19 i trenutno se smatra da curenje nosa ne ide u prilog tome da je osoba inficirana sa novim koronavirusom.", navodi Begić.

Karakteristika trenutnog obolijevanja od novog koronavirusa je, kaže on, činjenica da imamo nekolicinu importovanih slučajeva, odnosno da se importovani slučajevi, maltene, otkrivaju na dnevnom nivou, što predstavlja epidemiološki najnezahvalniju i najtežu situaciju za kontrolisanje.

"Da smo imali samo jedan nulti slučaj, epidemiološke službe bi vrlo lako uspjele doći do kontakata koje je taj slučaj ostvario i adekvatnim mjerama bi uspjeli da, koliko-toliko, suzbijemo dalje širenje infekcije u populaciji, naravno pod uslovima da je slučaj imao malo društvenih interakcija i da nije imao kome da prenese bolest. U situaciji, kada imamo gotovo istovremeno unošenje virusa, porijeklom iz različitih država, mjere koje možemo sprovoditi su jako ograničene, jer ne možemo istovremeno djelovati na desetine frontova. Jako je bitno, da oni koji imaju i najblaže simptome ne odlaze u zdravstvene ustanove, već da koriste info liniju 1616, gdje mogu dobiti sve informacije kako treba da se ponašaju i šta treba da rade  u slučaju da sumnjaju na infekciju novim koronavirusom", navodi epidemiolog poručujući da sve osobe koje su pod zdravstvenim nadzorom i u samoizolaciji, zbog svih nas, moraju da ostanu kod kuće.

koronakoronavirusviruskoronavirus

Dovoljno testova

On je rekao i da Crna Gora u ovom trenutku raspolaže dovoljnom količinom testova naspram nivoa obolijevanja i naspram pretpostavljenog nivoa obolijevanja koje očekujemo da se desi u narednim sedmicama.

"SZO jeste izdala preporuke koje se tiču povećanja broja testiranja u zajednici, ali takve preporuke prosto nisu primjenjive na određene države i na određene regione iz više razloga. Mi se zaista trudimo da sa onim čime raspolažemo, raspolažemo odgovorno, domaćinski, da testiramo one kojima je testiranje zaista indikovano i da vodimo računa kako o ljudima koji sprovode testiranja, tako i o opremi. Sada, kada su putovanja ograničena, svako servisiranje opreme, koja radi maltene 24 sata bi bilo gotovo nemoguće i o tome treba razmišljati i obezbijediti kontinuitet laboratorijskog procesa tokom dužeg perioda.", kazao je Begić pojašnjavajući da se prema broju testiranih po glavi stanovnika, nalazimo u rangu Holandije i Belgije.

"Mi smo mali i nekima broj testiranih može izgledati malim, ali broj testiranih po glavi stanovnika u Crnoj Gori je i dalje je znatno veći nego u državama okruženja.", kazao je on

Upitan da li možemo mi u Crnoj Gori kontrolisati širenje epidemije i i da li se može desiti da stvar izmakne kontroli kada je u pitanju širenje novog koronavirusa, kaže da gotovo da ne postoji nijedna epidemiološka činjenica vezana za novi koronavirus koja bi mogla da bude gora od onih koje znamo.

"Radi se o patogenu koji se širi kapljičnim putem. Određeni broj osoba ima jako blage simtome nakon što su zaraženi i nakon što mogu da šire virus tako da ni one same nemaju osjećaj da predstavljaju opasnost po svoju okolinu, što je ekstremno nezahvalno. Preživljavanje ovog virusa izgleda da je mnogo duže nego što smo mislili na površinama i posebno na metalima i još jedna činjenica je da mi nemamo nijednu mjeru specifične prevencije, a prije svega mislim na vakcinaciju. Samim tim, suzbijanje širenja ovog obolijevanja više ne leži unutar zdravstvenog sitema i epidemiolopke službe. Ona leži na svima nama, na poštovanju preporuka i strogom pridržavanju svih nadredbi, odredbi i mjera. Jedina način u ovom trenutku da spriječimo dalje širenje virusa je da svi ostajemo u svojim kućama i da postupamo u skladu sa mjerama i preporukama.", poručio je Begić.

Komentarišući pričest vjernika istom kašičicom navodi da je činjenica da koronavirus pokazuje najbolje preživljavanje na metalnim površinama.

"Ovaj virus izgleda da je mnogo opasniji nego što smo mislili čim toliko dugo može da preživi na metalu. Tako da ta činjenica da se pribor za jelo pravi od metala, u ovom trenutku, ne predstavlja neku epidemiološku povoljnost. Druga stvar je način vršenja određenih radnji, gdje jedna osoba dolazi u kontakt sa velikim brojem drugih osoba, bez obzira što socijalno distanciranje može biti sprovedeno kako treba. Činjenica da je jedna osoba zajednički imenilac za veliki broj drugih osoba takođe predstavlja epidemiološki nezahvalnu situaciju.", rekao je dr Begić.

Koronavirus696x3951

Upitan da li je Institut za javno zdravlje zadovoljan uslovima u institucionalnim karantinima diljem Crne Gore poručuje da su vanredne okolnosti, i  skladu sa njima se ponašaju.

"Neko bi rekao na ljutu ranu ljuta trava. Tako sa svi moramo da imamo aposlutno razmijevanje, strpljenje, i postupanje koje će biti društveno odgovorno i koje će osigurati da mi svi kao društvo budemo zaštićeni i bezbjedni. Bilo bi idealno kada bi karantinski uslovi bili na nivou hotela da četiri ili pet zvjezdica, ali moramo znati da to nije realno i izvodljivo. Mjera karantina je nužna i ona je za dobrobit svih nas. I to vrijeme u karantinu će jako brzo proći. I ako što je prošlo ovih sedam dana, tako će brzo proći i narednih sedam dana i tada će svi ljudi iz karantina moći da se vrate porodicama. Jako je bitno da bidemo strpljeni, jer je u ovom slučaju strpljen apsolutno i spašen.", poručio je Begić.

Dr Begić je pojasnio i da su se predviđanja da će doći do poboljšanja epidemiološke situacije sa povećanjem temperature vazduha zasnivala na činjenici da proljeće i toplo vrijeme ne prigoduju respiratornim infekcijama.

"Znamo da rođaci novog korona virusa, prije svega MERS i SARS nisu pokazivali sezonalnost. Činjenica je da je epidemija MERSA takva da se slučajevi i danas registruju bez ikakve sezonalnosti i u najtoplijim i u najhladnijim mjesecima. Ali isto tako je činjenica da se epidemija SARSA završila tek u julu. Samim tim nezahvalno je govoriti o bilo kakvom sezonalnom karekteru ove epidemije i jako je bitno da građani, bez obzira što ide toplo vrijeme, ostanu kod kuće i da se apsolutno pridržavaju svih mjera i preporuka.", kazao je on.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.