Kako se virus ponaša u ovim hladnim danima?
Ilustracija

Kako se virus ponaša u ovim hladnim danima?

Kako u Crnoj Gori snijeg pada već dva dana, pitanje koje se postavlja je kako se virus ponaša u ovakvim uslovima?

"Ono što možemo da teoretišemo vezano za snijeg je da svi virusi jednostavno opstaju na niskim temperaturama. To je potpuno suprotno od našeg ubjeđenja da kad padne snijeg i kada je hladno, da onda virusi ne djeluju, to nema veze", rekao je epidemiolog dr Kon.

Doktor smatra da se virus na snijegu vjerovatno duže zadržava nego na toplom, za to nema dileme, ako virus uopšte i dospije do snijega, prenosi N1 Beograd.

“Virus se nalazi u sekretima i ekskretima čovjeka i ukoliko čovjek na bilo koji način zagadi samu sniježnu površinu, sigurno da će tu virus da ostane nešto duže”, rekao je dr Kon i dodao:

“Kako će tačno da se ponaša sa snijegom nismo razmišljali, ali ne vidim da je to nešto tako opasno, ako se posle toga obavezno peru ruke, to je najvažnije od svega. Svako dodirivanje podrazumijeva posle toga temeljno pranje ruku”.

"Virusi ne mogu da se razmnožavanju u snijegu, treba im domaćin, Dodala je infektolog dr Ivana Milošević sa Infektivne klinike u Beogradu.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.