Fon der Lajen: Državama članicama omogućiti trošenje budžetskih sredstava koliko god je potrebno
Fon der Lajen

Fon der Lajen: Državama članicama omogućiti trošenje budžetskih sredstava koliko god je potrebno

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predložila je državama članicama aktiviranje klauzule o neizvršenju obaveza, koja "pauzira" prilagođavanje zemalja fiskalnim ciljevima EU i omogućava trošenje budžetskih sredstava "koliko god je potrebno" za anuliranje efekata krize izazvane pandemijom koronavirusa.

Fon der Lajen je u video poruci poručila javnosti da bi "nacionalne vlade trebalo da 'upumpaju' koliko god im novca treba u privredu", prenosi portal Politiko. 

Ona je, kako precizira portal, akrivirala "opštu klauzulu o neizvršenju obaveza" koja je rezervisana za EU ili eurozonu u trenutku oštrih ekonomskih situacija ili recesije. 

"Ovo je novo i nikad prije učinjeno", rekla je ona, i navela da su ministri finansija država članica EU spremni da zvanično tu odluku potvrde u ponedjeljak na zakazanoj video konferenciji Savjeta ministara finansija. 

Države članice EU moći će kompanijama da ponude državnu pomoć bez straha od kazne, poručila je Fon der Lajen.

Pravila o državnoj pomoći koja su uvedena od četvrtka su najfleksibilnija ikad, dodala je ona i najavila da će da bude učinjeno još više kako bi se građanima pomoglo tokom krize. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.