Beskamatnom kreditnom linijom obezbijediti po 1000 eura za taksiste, frizere, kozmetičare...
Foto: Demokrate

Demokrate predlažu

Beskamatnom kreditnom linijom obezbijediti po 1000 eura za taksiste, frizere, kozmetičare...

Novim mjerama Vlade Crne Gore u borbi protiv koronavirusa, od danas je obustavljen rad taksista, frizerskih i kozmetičkih salona, kao i brojnih samostalnih djelatnosti. Imajući u vidu da na hiljade porodica u našoj zemlji živi zahvaljujući prihodima koje ostvaruju od djelatnosti čije je obavljanje danas obustavljeno, Demokrate smatraju da je neophodno usvojiti poseban paket ekonomskih mjera za ovu kategoriju građana.

"Predlažemo da Vlada Crne Gore u saradnji sa IRF-om obezbijedi posebnu beskamatnu kreditnu liniju za taksiste, javne prevoznike, frizere, kozmetičare i druge samostalne djelatnosti koje su pogođene mjerama zabrane rada i to u visini od najmanje 1000 eura, sa grejs periodom od 90 dana koji počinje teći od dana prestanka mjera zabrane, uz garanciju države. Kamate na ova kreditna sredstva iznosile bi 0%" saopštile su Demokrate.

Predlažu da država za svakog korisnika ovog paketa kreditne pomoći izda pisanu garanciju, a da IRF po pojednostavljenoj proceduri u roku od 7 dana od dana podnošenja zahtjeva isplati iznos.

Takođe, procedure podnošenja zahtjeva i dostavljanja neophodne dokumentacije obezbijediti elektronskim putem.

Kako su saopštile Demokrate, ovim modelom bi svi taksisti i javni prevoznici, zanatlije i drugi mjerama pogođeni  preduzetnici dobili po pojednostavljenoj proceduri beskamatni kredit od najmanje 1000 eura, kako bi mogli da prežive u periodu obustave rada, a koji bi vraćali nakon 90 dana po prestanku obustave rada u najmanje 12 mjesečnih rata.

Predlažu i oslobađanje od plaćanja poreza i doprinosa za individualne taksi prevoznike, taksi udruženja, frizere i kozmetičare za period trajanja mjere zabrane obavljanja djelatnosti.

"Takođe, predlažemo lokalnim samoupravama da donesu odluke oslobađanju od plaćanja čistarine, održavanja i lokalnih taksi za one poslovne prostore u kojima se obavljaju djelatnosti koje su pogođene mjerama zabrane rada. Ova socio-ekonomska mjera je neophodna kako bi se finansijski pomoglo ugroženim porodicama da prežive period u kojem ostaju bez osnovnih prihoda" zaključeno je.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.