EU ograničila izvoz medicinske opreme za zaštitu od koronavirusa za zemlje koje nisu članice EU
Foto: Profimedia

Uz saglasnost vlada država članica EU

EU ograničila izvoz medicinske opreme za zaštitu od koronavirusa za zemlje koje nisu članice EU

Predsjednika Evropske komisije Ursula fon der Lajen objavila je sinoć da je EU ograničila izvoz medicinske opreme u države van EU i istakla da je izvoz dozvoljen samo uz izričito odobrenje vlada država članica.

Ona je na svom Tviter nalogu navela da medicinska oprema za zaštitu od koronavirusa može da se izvozi u zemlje koje nisu članice EU samo uz izričitu saglasnost vlada država članica EU, prenosi Tanjug.

Kako je rekla, EU dejstvuje na tri nivoa: Prvo radimo sa industrijom kako bi nastavila sa radom, drugo radi se na tome da se zadrži unutar Evrope potrebna oprema i zbog čega je danas usvojena šemu ovlašćenja za izvoz za zaštitnu opremu.

"To znači da ova medicinska oprema može da se izvozi u države koje nisu članice EU samo sa izričitim odobrenjem vlada zemlja članica Unije. Ovo je nešto što smo morali da uradimo zbog zaštite našeg zdravstvenog sistema", objasnila je predsjednica EK.

Treći nivo podrazumijeva solidarnost između zemalja članica kada je riječ o dijeljenju i korišćenju medicinske opreme unutar EU.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.