Lukašević: SAD da iznese dokaze za tvrdnju da je Rusija pomogla državni udar u CG
Aleksandar Lukaševič

"OEBS mora da radi u skladu sa mandatom"

Lukašević: SAD da iznese dokaze za tvrdnju da je Rusija pomogla državni udar u CG

Ruski ambasador pri OEBS-u Aleksandar Lukaševič negirao je optužbe zamjenika američkog ambasadora pri OEBS Harija Kamiana koji je kazao da je pokušaj državnog udara u Crnoj Gori sproveden uz pomoć Rusije, saopšteno je Pobjedi iz ruske misije OEBS u Beču. Lukaševič je od Kamiana, tražio dokaze za takve tvrdnje i ustvrdio da "Rusija nema ništa sa dešavanjima u Crnoj Gori 2016. godine".

Crna Gora u četvrtak je bila tema polemike između ruskog i američkog predstavnika na sjednici OEBS-a. Nakon što je ambasadorka Crne Gore pri OEBS-u Maris Davie predstavila, na sjednici Stalnog savjeta ovog tijela u Beču, godišnji izvještaj o Crnoj Gori, za riječ se javio zamjenik američkog ambasadora Hari Kamian.

On je kazao da je "suverena odluka Crne Gore da krene u pravcu mira, napretka i transatlantske integracije učinila zemlju metom malignih, stranih aktivnosti, počevši od pokušaja državnog udara podržanog od strane Rusije 2016. godine, pa sve do zapaljivih vijesti prošlog mjeseca, koje su imale za cilj da izazivaju nemire u zemlji".

Na ovakve ocjene reagovao je ambasador Lukaševič koji je od američkog kolege tražio dokaz za ovakve tvrdnje.

"Ruska ambasada negirala je optužbe o navodnoj podršci državnom udaru u Crnoj Gori tokom 2016. godine, a ambasador je tražio od Amerike da pruži bilo kakve čvrste dokaze za takve optužbe, ali nije bilo odgovora na ovo konkretno pitanje", saopšteno je Pobjedi iz ruske misije pri OEBS-u.

Ruski ambasador je, komentarišući izvještaj o Crnoj Gori kazao i da je "neophodno suprotstavljanje uobičajenim bezbjednosnim prijetnjama na Balkanu - organizovanom kriminalu, trgovini drogom, terorizmu, trgovini ljudima, korupciji i u skorije vreme, sajber-kriminalu".

"Smatramo takođe korisnim da pomognemo Misiji u suzbijanju ovih transnacionalnih prijetnji. Nadamo se da će Misija u Crnoj Gori, zajedno sa terenskim operacijama OEBS-a u susjednim državama, nastaviti da posvećuje veliku pažnju jačanju regionalne saradnje", naveo je ruski diplomata.

Opet smo primorani da primijetimo da je Misija često zalutala u servisiranju programa evropskih integracija, što nije u njenoj nadležnosti, istakao je on, dodajući da se rad Misije mora obavljati u strogom skladu sa mandatom.

Lukaševič je dodao i da posebno treba obratiti pažnju na situaciju u vezi sa usvajanjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

"Takav čin, ne samo da ozbiljno utiče na legitimne interese Mitropolije crnogorsko primorske Srpske pravoslavne crkve, već i ovu temu dovodi na međunarodni nivo. Jedinstvo i solidarnost pravoslavnog svijeta, očuvanje njegovih vjekovnih temelja ključ su za osiguravanje normalnog razvoja društva", zaključio je ruski ambasador.

Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.