Stanković: Tužilaštvu prioritet rasvjetljavanje napada na novinare
Ivica Stanković

"Napad na slobodu je napad na demokratiju"

Stanković: Tužilaštvu prioritet rasvjetljavanje napada na novinare

Rasvjetljavanje slučajeva napada na novinare i njihovu imovinu prioritet su u radu državnih tužilaštava, a napad na slobodu medija je napad na demokratiju, poručio je vrhovni državni tužilac Ivica Stanković.

Stanković je tokom konsultativnog saslušanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, kazao da je kao vrhovni državni tužilac više puta ukazivao na neophodnost djelotvornog i efikasnog sprovođenja mjera i radnji u predmetima napada na novinare i imovinu medija, prenosi RTCG.

Na sjednici Odbora za ljudska prava i slobode i Odbora za bezbjednost i odbranu u toku je saslušanje i direktora policije Veselina Veljovića i Nikole Markovića, predsjednika nadležne Komisije.

Stanković je naveo da su zaštita novinara i njihove imovine na vrhu liste prioriteta u radu državnog tužilaštva, što kako dodaje, potvrđuje i činjenica da je svim rukovodiocima državnih tužilaštava još početkom 2018. godine dao obavezujuće uputstvo za efikasno postupanje i intenziviranje rada u tim predmetima.

“Na tom putu, svjesni smo, ne možemo i ne smijemo biti sami, zbog čega je veoma važno da svako od nas, svako iz svog domena da značajan doprinos za ostvarivanje tog cilja”, naveo je Stanković.

Kaže i da je državno tužilaštvo u potpunosti otvoreno i da daje pun doprinos da se komunikacija sa Komisijom obavlja na profesionalan i korektan način.

“U prethodnom periodu značajan broj predmeta napada na novinare i njihovu imovinu je riješen, što znači da su izvršioci procesuirani i krivično sankcionisani. Tome je pored edukacije, proaktivnog pristupa tužilaca upravo doprinijelo i lično moje konstantno ukazivanje da ovi predmeti treba da budu prioritet u radu državnih tužilaštava”, naveo je Stanković.

Poručuje i da nastojanja da se u određenim slučajevima vode paralelne istrage sa državnim organima nikome ne pomažu.

Ističe i to da je pred državnim tužilaštvom i pored svih postignutih rezultata stoje veliki zadaci, a to je, kako dodaje, dalje rastvjetljavanje ubistva Duška Jovanovića i napada na Tufika Softića.

“To međutim ne znači, kao što se sa pojedinih adresa može čuti, da tužilaštvo ne preduzima ništa radi potpunog rasvjetljavanja ovih slučajeva. Napominjem da smo upravo u ovim predmetima, bez obzira na to što je riječ o krivičnim djelima koja su izvršena u ranijem periodu, preduzimali brojne konkretne radnje”, zaključio je Stanković.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.