Akcija za ljudska prava

HRA

"Strategija za istraživanje ratnih zločina nije donijela očekivane rezultate"

Strategija za istraživanje ratnih zločina koja je donesena 2015. godine, a za čiju primjenu je bilo zaduženo Specijalno državno tužilaštvo (SDT), nije dala očekivane rezultate, saopšteno je iz Akcije za ljudska prava (HRA).

Iz HRA su kazali da se danas navršava šest godina od kako je Ivica Stanković kao vrhovni državni tužilac donio Strategiju za istraživanje ratnih zločina.

Kako su naveli, za šest godina SDT, koje je bilo nadležno za primjenu ove strategije pod rukovodstvom glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, procesuiralo je samo jedan predmet (Zmajević) koji im je ustupilo Tužilaštvo Srbije.

“Time nije pokazan proaktivan pristup kakav se od tužilaštva očekivao na osnovu Strategije”, istakli su iz HRA.

HRA je pozvala Stankovića da, prije odlaska sa funkcije, odredi bilo koji datum za raspravu sa zainteresovanim stranama o primjeni Strategije o istraživanju ratnih zločina, jer je on bio lično nadležan za nadzor nad njenom primjenom.

Oni su kazali da je ta Strategija je bila i jedina o postupanju državnog tužilaštva koju je Stanković donio za vrijeme obavljanja dužnosti vrhovnog državnog tužioca.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.