Sa litije u BP poručeno: Mi volimo našu državu, nećemo da je rušimo, već zajedno da je gradimo(VIDEO)
Foto: Marko Obradović

Održane litije u više crnogorskih gradova

Sa litije u BP poručeno: Mi volimo našu državu, nećemo da je rušimo, već zajedno da je gradimo(VIDEO)

Prve litije od početka Časnog posta u duhu su priziva na post i molitvu – velikoposno putovanje ka Vaskrsu, koje traje sedam sedmica. Sveštenstvo i vjerni narod svojim molitvenim hodovima i večeras spajaju ulice i trgove crnogorskih gradova u veliku i Bogom blagoslovenu ljubav kojom se bore za odbranu svetinja i ljudskog dostojanstva, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko primorske.

U Crkvi Svetih Apostola Petra i Pavla iu Bijelom Polju i ovog četvrtka služen je Moleban Presvetoj Bogorodici, nakon kojeg su vjernici krenuli u svenarodnu litiju gradskim ulicama, koja se kretala do manastira Svetog Nikolaja u Nikoljcu.

Grad Bijelo Polje i vjerni narod su imali poseban blagoslov Presvete Bogorodice iz Svetog grada Jerusalima čija Sveta ikona je predvodila večerašnju litiju.

Besjedeći pred okupljenim vjernicima protojerej Milan Stanišić, paroh sutivanski, je kazao da se u Bijelom Polju, kao i u drugim gradovima širom Crne Gore, okupljaju već treći mjesec u odbranu svetinja, ali i svugdje gdje žive pravoslavni, koji, svojim okupljanjima, pružaju podršku.

„I nećemo odustati dok god bude potrebno, jer nemamo pravo na to. Nemamo pravo da odustanemo zbog svojih predaka i potomaka. Niko nema pravo da ostane nijem, da ostane nezainteresovan u situaciji kada je naša vjera u opasnosti. Nema na to pravo ni vladar, ni svešetnik, ni vojnik, ni zemljoradnik, ni običan beskućnik. Svi mi moramo dići svoj glas, jer ako mi to ne učinimo, kamenje će progovoriti“, kazao je Stanišić.

8814122329207103779795135989497632764985344n

Foto: Marko Obradović

On je dodao da istovremeno treba da imamo na umu da se nalazimo u vaskršnjem postu, kada se spremamo da postom i molitvom, dočekamo najveći praznik naše svete vjere – Vaskrsenje Hristovo.

“Treba budemo da posebno pažljivi, obazrivi i dostojanstveni, kao što smo to bili i do sada, da ni jednim svojim gestom ne doprinesemo da dođe do nekog incidenta, već da naše litije budu mirne i dostojanstvene, kako i priliči pravoslavnim hrišćanima. Sabrani smo ne samo ovdje, već i u svim gradovima i šaljemo divnu sliku iz naše malene Crne Gore koja obilazi čitav svijet“, podsjeća Stanišić.

Napominje da je vaskrsla vjera u našem narodu, koji mirnim protestnim šetnjama izražava nezadovoljstvo zbog ovog zakona, koji je kako kaže diskriminatorski, koji nas je podijelio i zbog kojeg se okupljamo.

"Mi volimo našu državu, nećemo da je rušimo, već ćemo svi zajedno da je gradimo, da bi nam bila još ljepša i bolja za sve stanovnike, ne samo za pravoslavne hrišćane. I mi kažemo da je vječna Crna Gora, ali da je vječna pravedna i istinska Crna Gora, Njegoševa, Svetog Petra Cetinjskog i Svetog Vasilija Ostroškog, koja svima nama treba da bude majka, a ne nekima maćeha. Prestanimo da etiketiramo jedni druge, već pružimo ruku i oprostimo jedni drugima, jer su ovo dani opraštanja i pomirenja i dani pokajanja. Da iz ovog posta izađemo kao bolji ljudi“, rekao je Stanišić, između ostalog, na bjelopoljskoj litiji.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.