Primijećene nepravilnosti u šumarstvu, započeo raskid dva ugovora
Milosav Anđelić

Državni sekretar za šumarstvo Milosav Anđelić saopštio

Primijećene nepravilnosti u šumarstvu, započeo raskid dva ugovora

Nepravilnosti u sektoru šumarstva su primijećene, a najviše ih je bilo u dodjeli, monitoringu i kontroli koncesija, posebno u područjima, gdje su izražene bespravne sječe, kao što su Kolašin, Andrijevica, Berane, dijelom i u područnoj jedinici Pljevlja, a tim koji je prošle godine formiralo Ministrastvo poljoprivrede, već je započeo raskid dva koncesiona ugovora, kazao je u Jutarnjem programu RTCG, državni sekretar za šumarstvo Milosav Anđelić.

Kako je istakao, pojedinim koncesionarima su dodjeljivane višestruko veće površine od dozvoljenih u ugovorima, i svi ti slučajevi su proslijeđeni nadležnim službama. Bilo je i onih koji su bez planske dokumentacije ulazili u pojedine područne jedinice.

“Jedna od nepravilnosti je bila i dodjela više hiljada drvne mase privatnim licima, kao da su pravna lica. Uočili smo i problem nesprovođenja ugovora u smislu prerade drvne mase koja je dodijeljena. Odnosno ubrana stabla su se izvozila, kao sirovina. Ovaj problem je posebno bio izražen 2015, zbog čega je Vlada 2017. donijela odluku o ograničenju izvoza, i to je dalo rezultate”, ističe Anđelić.

Kako je dodao, izvoza sirovine danas imamo 60 puta manje nego 2015. Prostora za poboljašnje ima i važno je da se šume koriste na održiv i domaćinski način. Sa novim mjerama i kontrolama napravljeni su pomaci, u planu je i pošumljavanje koje će početi od 21. marta.

“Obavljena je i kontrola dodijeljenih koncesija, zajedno sa vladinim timom za suzbijanje sive ekonomije, gdje je kontrolisano 202 preduzeća koja su imala samo jednog zaposlenog, za 134 preduzeća posredstvom poreske uprave donijeta su rješenja o naplati dva miliona poreza, identifikovana 42 radnika zapošljena na crno. Sve je uslovilo da poboljšamo u 428 preduzeća iz oblasti šumarstva i drvoprerade stanje vezano za izvršenja prema zaposlenima i državi”, zaključio je Anđelić.

Uprava za šume je, kako je istakao, ostvarila rekordne prihode od 7,2 milona eura, što je za 32 odsto više nego 2015. kada je industrijska proizvodnja bila i najveća. Obezbijeđena je i potpuna naplata svih potraživanja.

“Siječe se malo, ona je ispod 50 odsto prirasta, ali ni to nije garant da na pojedinim mjestima, izletišima, u zonama vodoizvorišta, u kontakt zonama nacionalnih parkova, ne dese incidenati sa bespravnom sječom”, kazao je Anđelić.

Na osnovu rada posebnog tima Ministarstva poljoprivrede koji je tokom prošle godine kontrolisao ovu oblast, Vlada je usvojila izvještaj o realizaciji akcionog plana bespravnih aktivnosti u šumarstvu za prošlu godinu i u rješavanje problema uključene su i druge nadležne službe ako što je poreska uprava, tužilaštvo, lokalne uprave, policija.

“Koordinacioni tim formiran prošle godine najprije je obratio pažnju na stanje putne infrastrukture kroz šumarska koncesiona područja i formirali smo državnu komisiju ispred Ministarstva poljoprivrede koja će se dalje baviti pitanjima odražavanja i stanja putnih komunikacija”, kazao je Anđelić.

Posvetili su pažnju i prevenciji šumskih požara i u odnosu na prethodni period, kako je dodao, imali smo 50 odsto manje požara.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.