Vlada nije povukla zakon o majkama, Mitropolija može da podnese inicijativu za ocjenu ustavnosti

Vlada sprovela Odluku Ustavnog suda

Vlada nije povukla zakon o majkama, Mitropolija može da podnese inicijativu za ocjenu ustavnosti

Povodom izjave mitropolita Amfilohija „da postoji mogućnost da crnogorska vlast povuče Zakon o slobodi vjeroispovijesti, kao što je povukla Zakon o majkama”, podsjećaju Mitropolita da Vlada ni tada nije imala takvu mogućnost, kao što je nema ni danas, i nije povukla takozvani zakon o majkama.

Odlučujući o ustavnosti tog pravnog propisa, koji se zove Zakon o dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, Ustavni sud Crne Gore je, kao jedini autoritet koji odlučuje o saglasnosti zakona sa Ustavom, ocijenio da su pojedine njegove odredbe diskriminatorne, i da nijesu u saglasnosti sa Ustavom. Vlada je u zakonskoj proceduri sprovela Odluku Ustavnog suda - navodi se u reagovanju koje je objavila Vladina Služba za odnose sa javnošću.

Iz Vlade napominju da baš kao što je pokrenuta inicijativa za ocjenu zakona u tom slučaju, i Mitropolija danas ima mogućnost da podnese inicijativu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, što jei  premijer Marković predložio mitropolitu Amfilohiju.

"Vlada će svaku odluku Ustavnog suda sprovesti, kao i svaki put do sada.", poručuju iz Vlade.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.