Lukašenko: Prisiljeni smo na integraciju sa Rusijom
Aleksandar Lukašenko

Lukašenko: Prisiljeni smo na integraciju sa Rusijom

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da je njegova zemlja "prisiljena na integraciju" sa Rusijom.

On je insistirao na tome da stvarna integracija ekonomija dvije države podrazumijeva "suverenitet i nezavisnost" za Bjelorusiju,prenosi Beta.

"Ostajemo posvećeni, kao i uvjek, stvarnoj integraciji, bez prisiljavanja na integraciju", rekao je Lukašenko na sastanku sa predsjedavajućim Evroazijske ekonomske komisije Mihailom Mjasnikovičem.

Njegova izjava dovodi do porasta tenzija između susjednih bivših sovjetskih država.

Pregovori o bližim ekonomskim vezama su zastali, Rusija je obustavila isporuke nafte Bjelorusiji, a Lukašenko je više puta optužio Kremlj da podstiče spajanje dvije države.

Spajanje Rusije i Bjelorusije mnogi doživljavaju kao strategiju za ostanak na vlasti ruskog predsjednika Vladimira Putina, da prije isteka predsjedničkog mandata 2024. godine postane šef nove države.

Lukašenko je rekao da je Bjelorusija inicirala "stvarnu integraciju" dvije bivše članice Sovjetskog saveza devedesetih godina prošlog vijeka, kada je Boris Jeljcin bio na vlasti, uz održavanje "suvereniteta i nezavisnosti".

"Tada nismo razgovarali o tome da neko izgubi suverenitet i nezavisnost. Uz sve tadašnje teškoće, uspjeli smo da nađemo rešenja za komplikovana pitanja", rekao je on.

Lukašenko, koji je Bjelorusijom upravljao gvozdenom pesnicom više od dvije decenije i ponovo se sprema za izbore ove godine, zaista je inicirao rusku i bjelorusku saveznu državu u devedesetim i govorio da ima aspiracije da postane njen vođa.

Rusija i Bjelorusija su 1997. godine potpisale sporazum o savezu koji je predviđao bliske veze.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.