Predstavljen Agrobudžet u Beranama: Dobra prilika za dobre domaćine
Foto: MPRR

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja

Predstavljen Agrobudžet u Beranama: Dobra prilika za dobre domaćine

Prilike koje ovogodišnji Agrobudžet daje poljoprivrednicima da unaprijede svoju proizvodnju i konkuretnost predstavljene su danas i zainteresovanima sa područja Berana.

"Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja upoznali su prisutne sa svim mjerama podrške i mogućnostima, u stočarskoj i biljnoj proizvodnji", saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Istaknuto je da je sredstava ima dovoljno za sve koji žele da razvijaju svoja gazdinstva, kroz širenje i modernizaciju proizvodnje, usvajanje evropskih standarda u proizvodnju, standarda zaštite životne sredine i dobrobiti životinja, podizanje kvaliteta svojih proizvoda, i u krajnjem postali konkuretniji i više zarađivali. 

Prisutni proizvođači su iskazali interesovanje za način ostvarivanja podrške u skoro svim oblastima, naročito stočarstvu, voćarstvu, organskoj proizvodnji, pčelarstvu.
 Ohrabrenje za prisutne su bile informacije da je povećan ukupan iznos podrške stočarstvu.

Iz Ministarstva podsjećaju da će gazdinstva koja ostvaruju pravo na premiju po grlu od ove godine dobijati premiju za svako grlo, a ne samo na grla preko predviđenog minimuma, čime se izašlo u susret dogogodišnjim zahtjevima i očekivanja ovih proizvođača. Takođe, do premija za preradu mlijeka doći će uz jednostavniju proceduru.

Dobra vijest je povećanje subvencija sa 180 na 200 eura po hektaru obradive površine, i 210 eura za mlade farmere. Podrška pčelarstvu, takođe je povećana, a od ove godine pčelari će biti podržani i za nabavku pribora i opreme za pčelarenje, takođe na njihov predlog. 

Kad je riječ o bespovratnoj podršci investicijama i ove godine će proizvođači imati mogućnost da dobiju do 55 odsto podrške za podizanje i osavremenjavanje zasada, nabavku stoke, izgradnji bunara, nabavku mehanizacije i drugo. 

Istaknuto je i da se nastavlja sa sprovođenjem projekta – Program voće, povrće, mlijeko i mliječni proizvodi za škole, u cilju poboljšanja prehrambenih navika djece u školama, a koji se od prošle godine uspješno realizuje u Beranama. Pozvani  su poljoprivrednici da se uključe u ovaj značajan program.

"Prisutni su pozvani da za sva dodatna pitanja i dileme mogu da se obrate službenicima odjeljenja za savjetodavne poslove u biljnoj proizvodnji i stočarstvu, regionalnoj kancelariji u Beranama, kako bi dobili pomoć i savjet prilikom apliciranja za podršku. Posebno im je ukazano na važnost upisa u Registar poljoprivrednih gazdinstava, kao uslova za korišćenje sredstava iz Agrobudžeta", navodi se u saopštenju MPRR-a.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.