Leković: Bar ne smije biti bez plana zaštite od zemljotresa
Momčilo Leković, foto: DCG

Leković: Bar ne smije biti bez plana zaštite od zemljotresa

Bar koji je 1979. godine bio najviše pogođen katastrofalnim zemljotresom, ne smije sebi da dozvoli da nema lokalni plan zaštite,smatra odbornik Demokrata u SO Bar Momčilo Leković.

Leković je kazao da se donošenje plana prolongira, odnosno, da se ne vodi računa o skloništima kako u slučaju zemljotresa tako i u slučaju drugih teških nepogoda po grad i stanovništvo.

Dodajući da je na njegovo odborničko pitanje sa koliko skloništa raspolaže Opština Bar dobio odgovor da taj grad ima 19 skloništa, od kojih je sedam "novijeg" datuma odnosno da su građena nakon 1990. godine, dok su ostala građena davne 1973. Godine. Skloništima, kako kaže odbornik Demokrata, gazduje Direktorat za vanredne situacije odnosno Uprava za imovinu, a mnoga se koriste kao prostori za neke druge namjene.

“Skloništa su zapuštena i u relativno lošem stanju. Kada su u pitanju planovi zaštite, oni još nijesu donešeni već je njihovo usvajanje prolongirano za kraj 2020. godine”, navodi se u saopštenju.

Opštinski plan zaštite od zemljotresa bio je uvršten u Program rada Skupštine opštine Bar za 2019. godinu.

“Samim tim sada postoji potpuno opravdana sumnja da će Bar još neko vrijeme biti bez ovog, složićemo se svi, vrlo važnog dokumenta. Odnosno, ako pomenuti plan nije donijet u 2019. godini a trebao je, šta nam odnosno ko nam to garantuje da će biti donijet u tekućoj godini?”, upozorava Leković.

Ako tome dodamo i činjenicu da se u Baru nalazi Luka u kojoj se smještaju i lageruju hazardni materijali, rizik odnosno potreba, kaže Leković, za važećim planovima i potpunim obezbjeđenjem postaju sve veći.

“Na kraju ističem da je ovo samo još jedan pokazatelj nebrige za grad i njegove građane od strane opštinskih vlasti koji sve pa i ovaj realan rizik potpuno prepuštaju slučaju. Da se kojim slučajem radi o nečemu iz čega bi se mogla izvući korist odnosno interes, tada bi zasigurno njihovo zalaganje za donošenjem ovih važnih dokumenata bilo mnogo veće. Ovako, ostaje nam samo da čekamo”, zaključuje Leković.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.