Grčka vlada za svako novorođenče isplaćuje 2.000 eura
Ilustracija

Pomoć

Grčka vlada za svako novorođenče isplaćuje 2.000 eura

Grčka vlada donijela je odluku da će roditeljima za svako novorođeno dijete isplatiti 2.000 eura u cilju zaustavljanja pada nataliteta i odlaska mladih u druge ekonomski mnogo razvijenije zemlje svijeta.

U nastojanju da podstakne mlade porodice da imaju više djece, grčka vlada od sada isplaćuje dodatak roditeljima posle rođenja svakog djeteta.

Vlasti se nadaju da će ova mjera značajno pomoći u zaustavljanju pada nataliteta. Broj stanovnika Grčke je po prvi put u istoriji zemlje počeo da se znatno smanjuje, što je zabrinulo tamošnje vlasti koje su se odlučile da hitno djeluju.

Domna Mikailidou, zamjenica ministra za rad i socijalna pitanja Grčke, rekla je novinarima da ovom pronatalitetnom mjerom žele da poruče roditeljima, posebno mlađim generacijama, da je država uz njih i da želi da im finansijski pomogne nakon što dobiju novo dijete.

"Svaka majka, takođe, treba da zna da porodici uz ovu pomoć neće biti toliko skupo da podiže dijete kao do sada", rekla je Mikailidou, napominjući da je povećanje stope nataliteta jedan od najvažnijih prioriteta grčke vlade.

Pored isplate 2.000 eura za svako novorođenče, vlada će preduzeti još mjera radi rješavanja problema mladih roditelja, olakšavajući im i pristup vrtićima.

Očekuje se da će samo u 2020. godini ukupni izdaci za svako novorođenče ovu zemlju koštati oko 123 miliona eura.

Prema poslednjim podacima Eurostata, broj stanovnika Grčke će se smanjiti za jednu trećinu između 2016. i 2080. godine, dok će do 2050. godine 36 odsto stanovništva ove zemlje biti starije od 65 godina.

 

Anadolija

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.